Boeing F/A-18 E/F Super Hornet Block III alegerea naturala pentru Romania

Renunta Canada la oferta Boeing F/A-18 E/F Super Hornet Block III ?

Conform unor surse neoficiale, guvernul canadian ar fi comunicat, pe 24 Noiembrie 20121, firmei Boeing, ca oferta de F/A-18 E/F Super Hornet Block III, prezentata pentru programul viitorului avion de lupta- Future Fighter Capability Project (FFCP)-nu intruneste toate cerintele acestui program.

Decizia a aparut surprinzatoare chiar si pentru analisti cu experienta, care urmaresc acest program de peste 5 ani, cunoscutul analist canadian David Perry de la Canadian Global Affairs Institute fiind citat in acest sens.

In acelasi timp un alt analist canadian, Jeff Collins, de la Universitatea din Prince Edward Island, a fost de parere ca aceasta pare sa confirme parerile potrivit carora competitia a fost de la inceput directionata pentru selectionarea avionului F-35.

61 miliarde de USD pentru economia canadiana-Oferta Boeing

Cunoastem deja ca, spre deosebire de Romania care sub bagheta presedintelui Iohannis a abandonat offsetul pentru a “intari parteneriatul strategic”, Canada este una dintre tarile care au promovat si continua sa promoveze cu fermitate offsetul.

Din acest motiv toate cele trei firme ramase in competitia FFCP au trebuit sa ofere un pachet extrem de competitiv pentru a satisface ceritntele de offset, cunoscute in Canada sub denumirea de ITB ( Industrial and Technological Benefits). Aceasta cerinta aplicindu-se si ofertei firmei Lockheed Martin, chiar daca Canada face parte din progrmul F-35, cunoscut fiind faptul ca tarile participante s-au angajat sa renunte la cerintele de offset asociate programelor de achizitii.

F/A-18 E/F Super Hornet Block III ramine principalul avion de lovire al Marinei

Inca din Octombrie 2020, firma Boeing a facut cunoscut, ca oferta de ITB se cifra la o suma de 61 miliarde de USD, urmind a crea cca 250 000 locuri de munca in Canada pe durata de operare a avioanelor estimata la cca 30 ani. De precizat ca firma LM este creditata deja cu peste 1.5 miliarde USD offset aferent programului F-35.

Analizind oferta de offset a firmei Boeing din perspectiva celor peste 10 ani lucrati in industria de aviatie din Romania si a altor 15 ani lucrati in firme din domeniu din UK, US si Canada, unde am putut evalua capacitatile profesionale, organizatorice si de management ale inginerilor romani, pot sa afirm ca mare parte a ofertei pentru Canada poate fi transferata, e drept cu un efort mai mare, in Romania catre companii locale cu profil similar cu cele mentionate mai jos :

  • CAE (Montreal, Quebec): -solutie de antrenament a pilotilor, tehnicienilor, suport logistic, care include simulatoare de zbor
  • L3Harris Technologies (Mirabel, Quebec): mentenanta, un spectru larg de servicii.
  • Peraton Canada (Calgary, Alberta): R & O pentru avionica.
  • GE Canada Aviation (Mississauga, Ontario): Mentenanta, R&O pentru motoarele F414.
  • Piese, subansamble, tren aterizare pentru elicopterele Boeing CH-47 Chinook

Mai ales ca exista un grup considerabil de ingineri romani de profil, care, dupa ce au acumulat fiecare in parte zeci de ani de experienta in firme de aerospace din Europa sau America, s-au retras sau sunt pe cale de a se retrage in Romania, si care pot contribui in primii ani la “asezarea” programului si la transferul de expertiza catre noile generatii de ingineri romani.

Insa un program de asemenea anvergura ar necesita si in acelasi timp ar permite angajarea unui numar mult mai mare, de ordinul sutelor de ingineri “internationali”, la fel cum a facut Brazilia de exemplu cind a dezvoltat produsele Embraer….ceea ce ar conduce la un transfer semnificativ de know-how si la crearea acelor job-uri cu valoare adaugata ridicata, de care Romania are atit de mare nevoie, pentru a mentine tinerii si forta de munca calificata in Romania dindu-le INCREDERE in viitorul acestei tari.

Argumentele in favoarea acestui program

Boeing a pierdut deja competitiile in Australia si in Elvetia, acolo unde oferta F-35 a fost sustinuta si pe plan politic de Departamentul de Stat. Unul dintre principalele argumente in favoarea acestuia fiind caracteristicile “stealth”, un avantaj tehnologic care se prognozeaza ca urmeaza sa fie aihilat la nivelul anului 2030, existind deja o contrapondere oferita de noul sistem S-500 care foloseste o metoda similara radiolocatiei pentru a determina pozitia tintelor pe baza detectiei furnizate de o retea de radare in banda VHF si bada L.

Sistemul “shoot and scout” S-500 cotat a putea descoperi atit F-35 cit si F-22.

Ambele tari au o economie si bugete care pot sustine costurile de operare ale F-35, care se vor mentine exorbitante, fiind cotate in prezent la aproape dublu fata de cele ale F-18, de 18.000 USD/ora, dar, atentie, in dolari 2012. Daca luam in calcul inflatia, ele sunt inca la peste 40.000 USD/ora, iar costul de 80 milioane USD este doar pentru aeronava, fara motoare si nimic altceva. Si ceea ce se mentioneaza mai rar sau deloc, celula F-35 este dimensionata pentru doar 6000 ore zbor, in timp ce F/A-18 E/F Super Hornet Block III a fost adusa la 10000 ore zbor.

Insa ceea ce poate mult usura conditiile financiare este offsetul, un offset bine dimensionat si alocat, cum a fost cazul la programul plonez F-16, putind sa balanseze aproape in intregime costurile de achizitie si sa constituie “miezul” unui viitor cluster de aviatie romanesc centrat pe un grup de capacitati inca existente : INCAS, Avioane Craiova, ROMAERO, Avioane Bacau, Turbomecanica, Aerofina, Aeroteh.

Asadar, pentru a trage linie, urmatoarele concluzii sunt tot atitea puncte de suport in favoarea unui program de achizitie pentru 24-36-48 F/A-18E/F Super Hornet Block III :

  • Programul F-16 de aeronave la mina a doua, asa cum am aratat deja, este o farsa sinistra. Decizia luata in tandem de cuplul Ponta-Basescu, “ori Falcon la mina a 3a din Portugalia, ori nimic”, pentru a-l multumi pe Baroso, este echivalentul tradarii si ar fi trebuit de mult cercetata ca atare. Sa fim cit se poate de clari, alea nu sunt avioane de lupta, nici macar pe post de wingman, doar tinte aeriene sau pentru showuri aerine la Dragaica.
  • Romania NU-SI PERMITE si nu-si va permite niciodata F-35, asa cum a facut Polonia, a carei industrie de aviatie si aparare are exporturi de peste 500 milioane de dolari/an, doar PGZ-ul avind o productie anuala de aproape 2 miliarde de dolari.
  • Presupunind ca ar putea executa offset, aferent unui iluzoriu program de achizitie F-35, alocarea acestuia pentru programul elvetian fiind o exceptie notabila, regula pentru programele internationale de tip F-35, consfintita prin MoU-urile dintre natiunile participante, ramine “fara offset, inclusiv la terti”.
  • Un program de achizitie fara offset este nesustenabil din punct de vedere economic, iar recurgerea la noi achizitii la mina a doua ar transforma iremediabil RoAV intr-o butaforie tot mai sinistra.
  • De partea cealalta Boeing a pierdut deja, cum spuneam, in Australia si Elvetia, este pe cale de a pierde in Canada, sansele in Finlanda si Spania nefiind departe de acestea, dat fiind sprijinul Departamentului de Stat pentru promovarea F-35, cu scopul diminuarii costurilor de productie si de mentenanta, dar si a diminuarii previzibile a numarului de aeronave ce urmeaza a fi cumparate de USAF.
  • Cele 24-36-48 aeronave care pot fi comandate de Romania nu vor aduce nici o diferenta in “scorul” total al F-35. Pot fi insa un “indulcitor” pentru ranile provocate firmei Boeing…
  • Sistemul F/A-18E/F Super Hornet Block III, ofera o combinatie stealth-senzori la nivelul Rafale sau Eurofighter, capabil a face fata cu succes in lupta aeriana cu avioanele non-NATO. Sa nu uitam ca peste 500 avioane de acest tip formeaza forta principala de lovire a US Navy.
  • F-35 urmeaza a fi depasit tehnologic pina in 2030, radarele si sistemele antiaeriene S-500 cu capabilitati anti-stealth, intrind deja in dotarea fortelor armate ale Federatiei Ruse.
  • LM nu poate oferi offset pentru un eventual program F-16 Block 70/72 V, datorita obligatiilor deja asumate. Eventual Gripen, in cazul in care pierde in Canada ar putea oferi un offset consistent, insa orientarea politica a Romaniei este pentru un “parteneriat strategic” cu Statele Unite ale Americii.
  • Pentru prima data de la inceputul campaniei de achizitii s-ar putea da substanta unor cuvinte goale gen : Rezilienta, Pilon de Stabilitate, Forta Credibila, si alte bla, bla-uri din arsenalul propagandistic al noilor politruci.

Nota : Pentru a putea permite incheierea unui acord de offset, aferent unui eventual program in sensul celor propuse mai sus, legislativul romanesc trebuie sa elimine, din legislatia romaneasca, obligatia auto-impusa de a renunta unilateral la cerintele de offset in programele FMS. Conform unor stiri recente senatoarea Nicoleta Pauliuc a auntat o initiativa legislativa a PNL in acest sens, ramine insa de vazut daca aceasta va contine si o astfel de prevedere, evident daca MApN, generalul Petrescu si seful sau de la guvern, gen. (r) Ionel Ciuca isi vor fi data acordul. In prealabil.

Foto : Jennifer Splaingard, Boeing VP pentru programul F/A-18, prezentind oferta pentru Canada-Credit : Dan Parsons

  • https://nationalpost.com/news/politics/boeing-told-its-bid-to-sell-fighter-jets-to-canada-did-not-meet-ottawas-requirements
  • https://www.ctvnews.ca/politics/boeing-told-its-bid-to-sell-fighter-jets-to-canada-did-not-meet-ottawa-s-requirements-1.5681581
  • https://www.cbc.ca/news/politics/boeing-fighter-jets-1.6262851
  • https://skiesmag.com/news/boeing-makes-hard-sell-super-hornet-canadas-future-fighter/
  • https://nationalinterest.org/blog/buzz/does-russias-s-500-spell-trouble-american-stealth-aircraft-195087
  • https://boeing.mediaroom.com/news-releases-statements?item=130761
  • https://skiesmag.com/news/boeing-makes-hard-sell-super-hornet-canadas-future-fighter/
  • https://nationalinterest.org/blog/buzz/s-500-how-russia-plans-kill-f-22-and-f-35-stealth-fighters-war-186195
  • https://fighterjetsworld.com/air/will-s-500-make-the-f-35-f-22-stealth-aircraft-obsolete/6210/
  • https://skiesmag.com/features/low-risk-capability-boeing-says-block-iii-super-hornet-offers-canada-proven-performance-and-predictable-costing/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Falcon la suprapret si "nepretuitele" Piranha V. Cui folosesc ?

Tue Dec 7 , 2021
Credit foto : Wikimedia Commons