Continua distrugerea industriei de aparare. Pas cu pas.

Autocamioane Brasov, ROMAN, condamnata la disparitie, chiar in perioada cheltuirii a 2 % din PIB pentru aparare ? Greu de imaginat, si totusi…

Ceremonii care cladesc

La sfirsitul lunii noiembrie, conglomeratul cehesc CSG, detinatorul producatorului de autocamioane Tatra, semna un Memorandum cu gigantul Rheinmettal in domeniul, atentie, al transferului de tehnologie pentru implementarea unor proiecte in domeniul vehiculelor de transport militar tactic, destinate in special pietei tarilor membre ale grupului de la Visegrad. Memorandumul s-a semnat la castelul Hradcani in prezenta presedintelui Cehiei, Milos Zeman.

Apreciat ca o personalitate de stinga, social-democrata, Milos Zeman a fost de trei ori concediat in timpul comunismului pentru activitatea sa considerata neconforma cu doctrina comunista, si a cistigat presedintia Republicii Cehe de pe o pozitie de independent.

Cooperarea dintre CSG si Rheinmettal urmeaza sa se desfasoare prin intermediul unui joint-venture care va depasi nivelul unei simple asamblari de produse, va include firma Tatra si multiple firme din lantul de furnizori al acesteia printre furnizorii globali Rheinmettal.

Si atrage atentia pasajul in care se specifica ca acest joint venture va putea functiona chiar si in lipsa unor comenzi de pe piata locala, datorita necesitatilor de extindere si de satisfacere a cererii crescinde la nivel mondial.

Exemplul CSG este cit se poate de relevant pentru modul in care interesele statului, reprezentate in acest caz de presedintele Milos Zeman, care este un partizan convins al necesitatii existentei unei industrii de aparare puternice, si-au dat mina cu cele ale antreprenorilor privati, grupul CSG, cu o cifra de afaceri de 480 milioane de euro in 2019, detinut de familia Strnad incluzind producatori diversi din industria civila si militara, pe linga cele doua firme care functioneaza sub marca Tatra, una de autocamionae si una de vehicule militare.

MApN si Metoda Calului Troian

Ca si in cazul transportoarelor Piranha, al avioanelor “multirol”, al pistoalelor si armelor de asalt Beretta, MApN a folosit si in cazul licitatiei pentru achzitia de camioane, metoda “calului troian”, astfel ca generalul Ciuca sa poata clama apoi ca a avut prioritate principiul “compatibilitatii”.

Pe acest model, MApN a achizitionat, la inceputul anului 2018,un lot mai “mic” de 173 camioane 6X6, de la firma Iveco, pentru care firma in cauza nu a executat nici un fel de offset, asa dupa cum cere legislatia in vigoare in Romania, care prevede si sanctiuni, inclusiv de natura penala, pentru cei vinovati de incalcarea acesteia.

De remarcat ca Cehia nici macar nu mai are o legislatie de offset, insa spre deosebire de Romania, asa cum am vazut si in cazul avionelor Gripen, interesul national nu reprezinta doar o vorba goala, aruncata in vint. La fel ca si la Ungaria, Slovacia sau Polonia si chiar si Bulgaria.

Roman condamnat la disparitie. Tatra, Jelcz, Raba, merg inainte.

Intreprinderea Roman, Autocamioane Brasov, a continuat sa se zbata in ultimii 30 ani, in pofida mai mult decit a dezinteresului, vorbelor mari si cuvintarilor guvernantilor romani.

In 2015, la semnarea pactului de 2 %, Presedintele Iohannis afirma ca “Armata poate sa fie un furnizor de dezvoltare economica” si lasind sa se inteleaga ca “de data asta” vorbele si strategiile nu vor mai ramine numai pe hirtie.

“Armata poate sa fie un furnizor de dezvoltare economica”

La data semnarii primului contract cu Iveco, ROMAN avea inca forta de munca capabila sa preia un transfer de tehnologie, asa cum se preconizeaza acum in cazul firmei TATRA. Inca din anii 80, specialistii de la ROMAN realizasera in conceptie proprie camionul militar 6X6, DAC 665T, cu nimic mai prejos fata de camionul, TATRA 815-7 aparut pe piata in aceiasi perioada, dovedind, daca mai era nevoie, capacitatea inginerilor si tehnicienilor romani, IN CONDITII DE MAXIMA ADVERSITATE, de lipsuri, incepind de la laptele copiilor si pina la asigurarea mesei zilnice, de la lipsa apei, repet, in Brasov ERA PENURIE DE APA, nu se mai pune in discutie apa calda, de lipsa incalzirii pe timp de iarna, lucruri de altfel cunoscute, dar se pare ca incepind sa fie date uitarii….

A fost odata un popor.

…ROMAN, Autocamioane Brasov, urmeaza sa fie rasa de pe fata pamintului

Pe guvernantii romani ai ultimilor 30 ani i-au unit doua lucruri : incompetenta si hotia. Daca in cadrul concernului CSG sunt firme care produc rame de metrou, autocamioane, vehicule blindate, radare, daca Cehia are doua firme care produc autobuze, SOR Buses si Iveco Czezch Republic, fosta Karosa, guvernantii romani au dezvoltat un apetit deosebit pentru produse turcesti, spaniole sau italiene. Italia fiind tara aceea care nu extradeaza infractori condamnati in Romania. Aceasta ducind la distrugerea si raderea de pe fata pamintului a industrii intregi, pierderea fortei de munca si la emigrarea in masa care va continua pina cind distrugerea din sistemul de invatamint nu va incepe sa-si arate si ea efectele.

De curind, printre multe alte ceremonii menite sa pacaleasca cu minciuni si vorbe goale societatea romaneasca, care insa, asa dupa cum s-a vazut la ultimele alegeri, au avut exact rezultatul opus, guvernarea liberala a mai batut un cui in cosciugul industriei de aparare din Romania.

Ceremonii care distrug

La o zi diferenta de semnarea Memorandumului dintre CSZ si Rheinmettal, brasoveanul Ludovic Orban, se deplaseaza pentru a-si revedea ctitoria pe care o “sfintise” in luna August, la Petresti in judetul Dimbovita.

Acolo, in vecinatatea firmei care distribuie pe piata romaneasca camioanele care lucreaza la marile proiecte de infrastructura, Iveco construieste o “fabrica” unde vor veni camioanele din Italia pentru a fi “asamblate”. Investitie evaluata la 50 milioane de euro, chipurile, acceptata ca parte a “contractului de offset”, care este admirabil dar si asa, redus la doar 30 % din valoarea contractului, lipseste cu desavirsire.

Asta in timp ce la ROMAN, Autocamioane Brasov, existau toate capabilitatile tehnologice pe care se putea realiza un transfer de tehnologie similar cu cel realizat de conglomeratul cehesc CSG, care va realiza o fabricare pe plan local de cel putin 60 % a produselor realizate de viitorul joint venture. Exista o traditie, exista inca un nucleu de ingineri, tehnicieni, exista un know-how acumulat in zeci de ani.

ROMAN Autocamioane Brasov va fi rasa de pe fata pamintului. In locul ei va aparea mai mult ca probabil un mall.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=189952472648322&id=115014060142164

Este destinul implacabil rezervat unei tari menite sa se consolideze ca furnizoare de mina de lucru ieftina si de materii prime, gaze naturale, petrol, ciment, lemn si piata de desfacere pentru produse importate, inclusiv armament in paralel cu incarcarea cu credite care sa o faca dependenta in permanenta de ajutorul extern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Achizitiile de tehnica militara-amenintare la adresa securitatii nationale

Wed Dec 23 , 2020
Apararea si Securitatea nationala devin doar niste concepte lipsite de continut atunci cind, asa cum aratam intr-un articol precedent, se porneste de la o Strategie de Aparare lipsita de substanta, care esueaza in definirea unor obiective si directii clare de actiune. Iar cind o strategie lipsita de continut este dublata de o tactica lipsita de specificitate, asa cum este Carta Alba a Apararii, in care elementele SMART ( SPECIFICE, MASURABILE, REALIZABILE, RELEVANTE, DELIMITATE IN TIMP ) sunt inlocuite de generalitati, zgomotul propagandei si al dezinformarii de tip fake news nu poate decit sa ascunda iminenta si dimensiunea dezastrului. Intr-un astfel de climat achizitiile de tehnica militara […]