Democratie cu parfum de banane. Larghetea generalului Ciuca.

Alflu dintr-un recent articol publicat in revista Newsweek ca generalul (r.) Ciuca Ionel, proaspat avansat in viata civila la nivelul cel mai inalt al democratiei reprezentat de dreapta liberala, ca suma de 55 milioane de dolari e un mizilic, un bacsis probabil, la nivelurile la care discuta generalii din Ministerul Apararii din Romania, astfel ca pentru o astfel de suma aspectele legate de legalitatea unui contract de achizitie sunt o problema lipsita de relevanta :

„numărul de vehicule pe care le achiziționăm pentru forțele speciale nu este atât de mare încât să putem să cerem transferul de tehnologie în industria de apărare din România”

General (r.) Ciuca Ionel, Ministru al Apararii in guvernul liberal Ludovic Orban.

Si de data aceasta ministrul, fost general al armatei romane, nu se sfieste sa manipuleze, si dezinformeze publicul romanesc, amestecind notiunile, caci asa dupa cum remarca pe buna dreptate autorul articolului din Newsweek, legea romaneasca, asemenea legislatiei din alte tari stabileste un plafon valoric pentru obligativitatea offsetului si nu unul legat de numarul de echipamente. Parfum de banane.

Cum unii dintre dumneavoastra, cititorii acestui site, v-ati putea lasa convinsi sau pacaliti de retorica lui Ionel Ciuca, am considerat oportun sa contracarez o asemenea pozitie daunatoare insasi democratiei romanesti tot mai obosite de presiunea zilnica a unor guvernari in permanenta ostile intereselor statului roman si ale cetatenilor acestei tari.

Guvernari ale caror reprezentanti au inceput sa piarda tot mai mult contactul cu realitatea absorbiti de virtejul miliardelor, sutelor de milioane, a unui deficit comercial URIAS de 10 % din PIB, cind datoria externa sare de la an la an cu valori astronomice, cind deficitul bugetar se apropie de 10 % in acest an, ce importanta mai au niste prapadite de 55 milioane ?

Dar ce facem atunci cu “domnia legii” ? “Statul de drept” ? Caci in orice tara democratica legea trebuie sa se aplice fara nici un fel de influente politice. Ca esti Helmuth Kohl, ca esti Brian Mulroney, ca esti Edith Cresson, sau ministrii apararii din Grecia, ca esti general sau ministru liberal, legea trebuie aplicata fara exceptie.

Asa cum se intimpla si in Romania pina acum 5 ani, cind generalii romani mergeau si ei la puscarie. Dupa care coruptia din MApN a disparut subit. La fel cum a disparut coruptia la PNL, de fapt cum a disparut in intregime. A ramas doar cea de la PSD…

Practica internationala

Sa luam mai intai un caz extrem, contractul de echipamente in valoare de 100 milioane de euro incheiat de firme din concernul Thales cu Polonia, pentru echiparea a UNA BUCATA nava de tipul Offshore Patrol Vessels ( OPV) cu sisteme integrate de conducere a luptei si de comunicatii. Acest contract a inclus sistemul de conducere a luptei TACTICOS, radarul de supraveghere SMART-S Mk2, radarul de tragere STING-EO Mk2, sistemul electrooptic MIRADOR si sistemul de comunicatii date Link16.

Chiar si in cazul achizitiei a doar 1 buc din fiecare dintre aceste echipamente si sisteme, contactul a fost insotit de un contract de offset de 83 milioane de euro !

Sa ne aducem acum aminte cit s-au luptat guvernele Romaniei sa excluda si sa ascunda in final echipamentele de acest tip de la aplicarea contractelor de offset, prin mandatarea expresa a MapN ca acestea sa fie achizitionate prin contracte de tipul guvern la guvern. Probabil pe acelasi motiv ca si in acest caz, eh o bagatela de citeva sute de milioane, ce mare lucru, avem datoria externa mica, trebuie sa o facem mare.

Sa vedem acum cazul unei tari mici, caz pe care l-am prezentat in trecut si sa ne oprim la contractele de offset care insotesc achizitiile practicate in aceasta tara, admirata pentru nivelul de trai si calitatea vietii oferite cetatenilor, cit si pentru gradul de civilizatie si al democratiei la nivel social si politic.

Este vorba de Danemarca, care in fiecare an aduna pic cu pic, bob cu bob, nu, nu, nu pas cu pas,…sume aparent nesemnificative dar care au condus la o cifra a exporturilor de armament de peste 450 milioane/anual.

Valoare acestor contracte, cit si stadiul implementarii lor este dupa cum se poate vedea de domeniul public, totul se intimpla intr-un mod cit se poate de transparent, statul fiind acolo in slujba cetateanului. si nu a grupurilor de interese.

In 2014, Danemarca, a facut un contract cu US Ordnance, furnizorul faimoasei pusti mitraliere M60, pentru varianta E6, avind greutatea redusa cu circa 2 kg. 700 de pusti mitraliera “usoare” pentru 16.6 milioane de dolari. Offsetul, dupa cum se observa pe linkul de mai sus, 90 milioane de coroane daneze, ceva in jurul a 90 % din valoare contractului.

La fel s-a intimplat si in cazul unui contract de tip FMS in valoare de cca 40 milioane de dolari, pentru bombe ghidate prin laser GBU-39, valoarea offsetului fiind de 100%.

La fel in cazul unui contract de circa 25-30 milioane de dolari, pentru 60 rachete Sidewinder AIM-9X de la firma Raytheon, unde dupa cum se poate observa valoare obligatiilor de offset asumate de firma Raytheon a fost de 28 milioane de dolari.

Acestea sunt doar citeva exemple extrase dintr-o lista care dupa cum se poate vedea include contracte de valori de ordinul zecilor de milioane de dolari de la furnizori cit se poate de diversi : L3 Harris, Krauss Maffei Wegeman, Rheinmettal, Saab, Nexter, Oerlikon, contracte care adunate, bob cu bob, picatura cu picatura, inca o data un nu hotarit la pas cu pas, unul pe loc, unul lateral, doi inapoi, se aduna si asa apare o constelatie intreaga de intreprinderi mici si mijlocii subfurnizori viabili in latul de furnizori ai marilor companii.

Argumentul suprem : contractul Guvern la Guvern

De ce nu a folosit Ciuca Ionel, ministrul fost general al armatei romane, argumentul suprem, cum facea folkloristul Fifor, sau “tehnocratul” nepot de general, procuror militar sef in timpul revolutiei din Decembrie, actual inalt functionar european rasplatit cu un post gras la EDA ?

Care este inscris acum cit se poate de explicit in toate actele normative emise de MApN si de Guvern, inclusiv in Nota de Fundamentare a HG 922/2020. Parfum de banane.

Ar fi putut sa afirme simplu si raspicat : Eu si cu presedintele tarii, domnul Klaus Werner Iohannis am ales ca Romania sa fie altfel ! Am interzis offsetul la contractele FMS, aceasta fiind strategia de securitate a Romaniei.

Ceilalti din imagine, Pruna, Dragu, Borc, Ciolos semnind in necunostinta de cauza…Ar fi putut sa bage apoi consacrata deja : “legislatia americana interzice offsetul” sau “contractele G2G sunt reglementate de legislatia europeana” ca oricum senatoarea Paveliuc o sa primeasca ordine in curind de la senatorul Ciuca, in pas alergator, ca asa este in republicile cu parfum de banane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Continua distrugerea industriei de aparare. Pas cu pas.

Mon Dec 14 , 2020
Autocamioane Brasov, ROMAN, condamnata la disparitie, chiar in perioada cheltuirii a 2 % din PIB pentru aparare ? Greu de imaginat, si totusi… La sfirsitul lunii noiembrie, conglomeratul cehesc CSG, detinatorul producatorului de autocamioane Tatra, semna un Memorandum cu gigantul Rheinmettal in domeniul, atentie, al transferului de tehnologie pentru implementarea unor proiecte in domeniul vehiculelor de transport militar tactic, destinate in special pietei tarilor membre ale grupului de la Visegrad. Memorandumul s-a semnat la castelul Hradcani in prezenta presedintelui Cehiei, Milos Zeman. Apreciat ca o personalitate de stinga, social-democrata, Milos Zeman a fost de trei ori concediat in timpul comunismului pentru activitatea sa considerata neconforma cu […]