Canada-Respectul pentru contribuabil-18 avioane F-18 uzate din Australia cu 90 milioane de dolari

90 milioane de dolari, atit au costat 22 de avioane F-18 uzate pe care Canada le-a achizitionat din Australia pentru a acoperi deficitul de capabilitati al RCAF pe termen scurt, pina la finalizarea deciziei de achizitie pentru cele 88 aeronave destinate sa inlocuiasca batrinele “Hornet”.

Valoarea totala a contractului, 500 milioane, poate fi inselatoare, asa cum se poate vedea din defalcarea costurilor facuta de reprezentantul Ministerului Apararii din Canada intr-un articol din cotidianul canadian National Post. Se poate vedea din articol ca in aceasta suma sunt incluse si piese de schimb aditionale, infrastructura, salarii, costuri de modernizare, inclusiv o rezerva de 50 milioane de dolari, 18 avioane urmind sa devina operationale incepind din vara acestui an, la scurt timp dupa ce contractul de achizitie a fost semnat.

In comparatie cele 9 avioane F-16, din primul lot de 12 bucati achizitionate din Portugalia ar fi costat dublu, adica 180 milioane dolari. Valoarea totala a contractului, apropiindu-se in cazul Romaniei de 1 miliard de dolari, la ele adaugindu-se 450 milioane apratura noua si munitii, costurile de modernizare in Portugalia, alte sute de milioane pentru asa zisul HOTAS, pentru comunicatii si costul a inca 3 aparate cumparate din stocul de la Garda Nationala.

Domnul Popa Liviu imi trimite o intrebare, la una din analizele publicate anterior, si ma roaga sa comentez ratiunea acestei achizitii a guvernului canadian. Este cunoscut ca in curind, la sfirsitul lunii Iunie guvernul canadian urmeaza sa ia o decizie in privinta unui contract care a fost prima data anunta acum vreo 7 ani si care urma sa se finalizeze la sfirsitul lunii Martie cind a fost aminat din nou, pentru a se solicita informatii suplimentare uneia dintre firmele competitoare, cel mai probabil fiind vorba de firma SAAB si oferta acesteia JAS-39 E/F Grippen.

Succint, intrucit timpul nu-mi permite pentru moment, voi remarca ca practic Canada este pusa in fata unei decizii aparent imposibile, ca urmare a retragerii din competitie a europenelor Eurofighter si Rafale, aparent singurele in masura sa indeplineasca cu succes gama de misiuni din cerintele operationale definite in 2016, oferta americana ramasa in competitie fiind controversatul F-35 si un F-18 E Super Hornet ale carui performante sunt apreciate a fi depasite comparativ cu noile avioane europene sau cu F-15 PSE singurele considerate a fi in masura sa tina piept avioanelor rusesti, SU-30, SU-35 si MIG-35.

Din aceasta perspectiva este posibil sa apara o varianta mixta, o combinatie F-35 cu JAS-39 E/F, in cazul in care raspunsurile SAAB vor fi satisfacatoare , mai ales in ceea ce priveste interoperabilitate cu sistemul 5Eyes, Suedia fiind deja parte a sistemului 14 Eyes, care sa poata duce la indeplinire toata gama de misiuni ale RCAF.

Ma indoiesc ca dupa scandalul Bombardier-Boeing oferta acestora din urma sa aibe vreo sansa, mai ales in contextul actual cind se prefigureaza o criza pe piata fortei de munca.

In acest context, desi ofertele firmelor LM si SAAB vor mentine si crea locuri de munca, ambele oferind un pachet de offset consistent, este la fel de posibil ca decizia sa fie din nou aminata, caci, indiferent de beneficiile aduse pentru industria canadiana este de asteptat ca Opozitia Conservatoare sa acuze guvernul liberal folosind orice pretext sau argument mai mult sau mai putin valabil.

Poza : RoASAF F-18 dupa aterizare la baza Cold Lake, Alberta, Credit : CTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Offsets, exemplul spaniol-Invatind din greseli

Sun May 17 , 2020
Exemplul spaniol este important de cunoscut, pentru ca scoate in evidenta doua greseli majore pe care le face in prezent si Romania in implementarea politicilor de offset. In 1999, CASA, principala firma de aviatie din Spania, detinuta in proportie de 100 % de statul spaniol, avea sa fie privatizata, concernul Daimler-Chrysler urmind sa detina peste 80 % din actiunile acesteia. Acest prim pas, catre o crestere calitativa fara precedent pentru industria de aparare spaniola, avea sa puna capat unei istorii de peste 20 ani, de incercari mai putin efective, pentru crearea unei industrii moderne de aparare. In numai citiva ani DASA-CASA si Aerospatiale urmau sa fuzioneze […]