Elvetia-Rollexul offsetului. Un exemplu de rezilienta.

Elvetia considera offsetul o politica economica esentiala necesara conservarii si dezvoltarii bazei industriale si pentru cresterea competitivatii produselor elvetiene pe pietele de export.

Elvetia nu este membra a Uniunii Europene, insa prin tratatele bilaterale semnate inclusiv in domeniul economic si comercial, poate fi considerata un membru virtual al EEA ( European Economic Area ) si sub acest aspect Directiva 2009/81/EC devine automat aplicabila.

Pozitia Elvetiei fata de Directiva 81 a fost una dintre cele mai transante si mai coerent exprimate inca din 2013, dupa cum se poate vedea din prezentarea de mai jos. Astfel, Elvetia a declarat lipsit de echivoc, inca de la inceput, ca offsetul nu este o practica care distorsioneaza piata, nici nu discrimineaza intre ofertanti, acestea fiind temele predilecte ale tarilor mari pentru a-si promova interesele si a forta statele mici sa abandoneze offsetul, ceea ce, dintre toate, doar Romania a acceptat si a pus in practica in mod constant in ultimii 20 ani.

Se stie deja ca majoritatea tarilor membre au respins ideea unei piete comune europene in domeniul achizitiilor de tehnica militara, cit si incercarea de a limita sau elimina offsetul in contractele dintre tarile membre, in pofida aplicabilitatii acestuia pe baza exceptiei oferite de art.346 al Tratatului de constituire si functionare al UE.

Este de notat ca si Ministerul Apararii din Romania invoca constant folosirea art. 346, dar numai pentru a ocoli practicile competitive recomandate de EDA, in scopul acordarii de contracte din sursa unica, ocolind astfel mecanismele concurentiale, vaduvind in acest mod statul roman de un mecanism esential in negocierea celor mai bune conditii financiare si economice cu firmele interesate in vinzarea produselor pe piata romaneasca.

In plus, ceea ce se intelege si mai putin, elvetienii au afirmat pe buna dreptate, ca interzicerea offsetului pentru tarile membre ale UE in tranzactiile bilaterale ar fi discriminatorie fata de tara cumparatoare, care ar fi prejudiciata in raport cu tari din afara UE, carora statele mari vor fi nevoite sa le ofere in continuare conditii de offset, acesta continuind sa ramina o realitate la nivel global.

Din concluziile prezentarii inserate aici se poate constata cum, desi este o tara bogata, care ar putea fara probleme, cel putin prin prisma mentalitatii demonstrate de institutiile statului roman, sa arunce cu bani pe achizitii extravagante, Elvetia considera Offsetul ca fiind esential, intrucit banii care se duc in afara nu ar genera fluxuri financiare de intrare in economia nationala, care pe linga echilibrarea balantei comerciale conduc la mentinerea si devoltarea unei base industriale competitive, esentiale in asigurarea unei politici de securitate viabile.

Retine atentia si convingerea exprimata privitor la posibilitatea de a intra in posesia unor tehnologii de ultima ora doar prin folosirea conditionarilor posibile prin folosirea pirghiilor de offset.

Crearea de locuri de munca, transferul de tehnologii au devenit sintagme obisnuite in discursul politicienilor romani legate de contratele Piranha, Patriot, Himars, Iveco, fiind insa total lipsita de acoperire atit teoretic cit si practic, legislatia romaneasca in domeniu fiind fie amputata esential fie ramasa neaplicata in cei 18 ani de fiintare.

Foto, Flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Link-16 pentru RoAF F-16 A/B Block 15 MLU

Thu Apr 30 , 2020
Echiparea si performantele versiunii M3 a avioanelor F-16 Block 15 MLU, achizitionate din Portugalia, pe care Romania afirma ca ar fi modernizat-o la standardul M5.2, sunt putin cunoscute publicului, fiind invaluite intr-un val de secretomanie de-a lungul procesului de achizitie. In teatrul de razboi modern, capacitatea avioanelor de lupta de a distribui si utiliza informatiile data cu diverse platforme de supraveghere si si sisteme de lupta, aeriene si terestre, este un element esential. La fel de importanta este capacitatea de functionare in “retea” a unui grup de avioane de lupta, pentru a impartasi in timp real informatii despre tintele descoperite, de a lua o decizie centralizata […]