Elvetia-Rollexul offsetului. Un exemplu de rezilienta.

Elvetia Legislatie 2313

Elvetia nu este membra a Uniunii Europene, insa prin tratatele bilaterale semnate inclusiv in domeniul economic si comercial, poate fi considerata un membru virtual al EEA ( European Economic Area ) si sub acest aspect Directiva 2009/81/EC devine automat aplicabila.

Pozitia Elvetiei fata de Directiva 81 a fost una dintre cele mai transante si mai coerent exprimate inca din 2013, dupa cum se poate vedea din prezentarea de mai sus. Astfel, Elvetia a declarat lipsit de echivoc, inca de la inceput, ca offsetul nu este o practica care distorsioneaza piata, nici nu discrimineaza intre ofertanti, acestea fiind temele predilecte ale tarilor mari pentru a-si promova interesele si a forta statele mici sa abandoneze offsetul, asa cum a facut Romania in mod constant in ultimii 20 ani.

Se stie deja ca majoritatea tarilor membre au respins ideea unei piete comune europene in domeniul achizitiilor de tehnica militara cit si incercarea de a limita sau elimina aplicarea offsetului in contractele dintre tarile membre pe baza exceptiei oferite de art.346 al Tratatului de constituire si functionare al UE.

In plus, ceea ce se intelege si mai putin, elvetienii au afirmat pe buna dreptate, ca interzicerea offsetului pentru tarile membre ale UE in tranzactiile bilaterale ar fi discriminatorie fata de tara cumparatoare, care ar fi prejudiciata in raport cu tari din afara UE, carora statele mari vor fi nevoite sa le ofere in continuare conditii de offset, acesta continuind sa ramina o realitate la nivel global.

Din concluziile prezentarii inserate aici se poate constata cum, desi este o tara bogata, care ar putea fara probleme, cel putin prin prisma mentalitatii autohtone, sa arunce cu bani pe achizitii extravagante, Elvetia considera Offsetul ca fiind esential, intrucit banii care se duc in afara si nu ar genera locuri de munca si venituri la buget, se pot reintoarce astfel in economia locala.

O sintagma pe care unii dintre verosii politicieni romani au invatat sa o declame si ei, dar care este total lipsita de acoperire atit teoretic cit si practic, legislatia romaneasca in domeniu fiind amputata esential si ramasa neaplicata in cei 18 ani de fiintare.

Foto, Flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.