Falcon la suprapret si “nepretuitele” Piranha V. Cui folosesc ?

Piranha musca nemilos, titram in prima parte a acestui serial, dedicata contractului de achizitie a celor 227 APC Piranha V, in valoare de 870 milioane de Euro ( cca 1 miliard de USD), in care trecem in revista constatarile majore facute de catre Directia de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor din MApN, care a investigat si ea aceasta achizitie le-a transmis Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia Militara :

  • A. Nu s-au gasit documente justificative pentru stabilirea pretului pentru cele 227 APC Piranha V.
  • B. Nu s-a gasit nici o analiza care sa justifice alegerea tipului de platforma.
  • C. Contractul nu are clauze care sa stabileasca penalitati si/sau daune interese care sa protejeze realizarea, a ceea ce MApN considera ca reprezinta, “interesul esential de securitate” a statului roman.
  • D. Specificatiei tehnica ( practic cerintele operationale) schimbata in perioada de clarificari

Art. 297 CP Abuzul în serviciu

  • Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publica

Ne reamintim ca la baza desemnarii firmei MOWAG-GDELS drept unic candidat, inca din documentul cu definirea cerintelor operationale ! si a semnarii contractului de achizitie, au stat niste “discutii”, indeajuns ca MEC sa devina partas la gulguta clocita la la MApN :

caci, in final raspunderea pentru realizarea sau nerealizarea “interesului esential de Securitate al Statului Roman” trebuie sa cada in curtea cuiva…

Cred insa ca nu este cazul sa ne ingrijoram. Avind in vedere ca “o asemena capacitate de productie si/SAU servicii ( Vedeti cum se poate schimba macazul-Nota mea) pentru aparare de interes STRATEGIC este VITALA”, si insusi colonelul inginer Caravan, va amintiti, Seful Comisiei Tehnice, cel care a “intutit” inca din cerintele operationale ca “singura firma capabila…este firma Mowag”, a fost numit Seful unuia din Serviciile Directiei Industria de Aparare din MEC, pai ne mai facem probleme ?

Cind sa apara si prejudiciile Procuratura claseaza dosarul

“Nepretuitele” Piranha V

Am vazut la sfirsitul partii a II-a, a acestei analize, ca, in conformitate cu invocata Lege 195, art. 185, Dosarul achzitiiei publice ar fi trebuit sa includa si “Nota privind determinarea valorii estimate” ( Of, ce limbaj ; nu o analiza, O Nota acolo, desi nici macar aia nu a fost intocmita….).

Si de aceasta data, deloc surprinzator, procurorul care a intocmit Ordonanta de Clasare, gaseste o modalitate aiuritoare, de a justifica lipsa acesteia, a oricarei analize de pret, si in final a oricarei negocieri, intrucit “produsele care fac obiectul achizitiei nu sunt produse comune, al caror pret sa fie facut public” :

Sa fim realisti, totusi, la ce ne-am fi asteptat. Achizitia aceasta nu are nimic la Dosarul cerut de Legea 195/2012 :

  • Lipsa Nota justificativa pentru procedura de atribuire, alta decit cea de licitatie restrinsa sau negocierea cu publicarea prealabila a unui anunt de participare
  • Lipsa studiu comparativ din care sa rezulte “economicitatea, eficienta, eficacitatea sau oportunitatea” alegerii produsului Piranha V

Daca ar fi avut toata documentatia ceruta de L195/2012, atunci este posibil ca vreunul dintre ofiterii MApN, intr-un moment de ratacire, sa fi sesizat nevoia de a folosi una din procedurile COMPETITIVE, cerute dealtfel in mod imperativ in legislatie, tocmai pentru a obtine pretul cel mai bun.

Asa cum face toata lumea, fara exceptie, ma refer la statele astea NATO, UE si nu vreo republica bananiera. Asa cum de exemplu s-a facut si in Romania, dupa multe sesizari si petitii, in cazul corvetelor, HG in favoarea firmei Damen a fost retrasa de doua ori, fiind inlocuita cu una bazata pe procedura competitiva.

Fregata Marasesti-Cu banii care s-ar fi pierdut la contractul Damen, s-ar fi putut construi si inarma modern o fregata in conceptie romaneasca. ( v. programul polonez Miecznik)

Acolo unde, daca s-ar fi procedat in aceiasi maniera, pretul acordat firmei Damen ar fi fost cu 400 de milioane de EURO mai mare decit pretul oferit, chiar de aceasta, in cadrul licitatiei cistigate de firma Naval Group, cu un pret cu numai 25 milioane mai redus decit al acesteia.

Faptul ca aprobarea valorii contractului nu a apartinut Sefului de Directie de Management a Contractelor, aceasta fiind aprobata direct de Secretarul de Stat pentru Armamente, de la acea data, este un punct considerat irelevant de catre procuror, intrucit, tineti-va bine, “s-a constatat…”, dar va las sa cititi si sa trageti singuri concluziile:

Sa retinem totusi, conform procurorului roman, militar, ceea ce nu este specificat in HG, nu exista !? Pai Legea 195 este sau u este indicata ? Si atunci de ce nu s-a respectat ?

F-16 Falcon la suprapret

In primavara anului 2010, trei firme isi prezentau oferta pentru achzitionarea de catre Romania a 24 aeronave, care urmau sa inlocuiasca batrinele MiG-21 Lancer :

  • Lockheed Martin oferea 24 F-16 C/D Block 25 provenite din Excedentul de Armament-Exces Defense Articles ( EDA) american pentru 1.3 milioane de USD.
  • Eurofighter oferea 24 de Typhoon Tranche I, SH, pentru 1 milion de Euro
  • SAAB oferea 24 JAS 39 C/D Gripen, noi, tot pentru 1 milion de euro

Ambele oferte europene ofereau in plus offset 100 %.

Demonstratie JAS-39 Gripen C/D Fortele Aeriene Ungare. Ungaria si Cehia au obtinut peste 100 % offset la achizitia Gripen-urilor.

Nu pun aici in discutie “solutia unica” initial aleasa de Romania, prin respingerea ofertelor firmei SAAB si Eurofighter. In afara de offset nu sunt suporterul niciuneia dintre firmele competitoare in Romania.

Insa calea aleasa de Romania, fara offset, este complet nesustenabila si asta se va vedea tot mai mult in anii care vin. In ritmul actual de evolutie a tehnologiilor Romania nu va reusi sa recupereze diferenta acumulata in ultimii 20 ani, in echiparea armatei cu armament modern.

Lipsesc sisteme de rachete SHORAD, lipsesc sistemele C4I pentru integrarea cu sistemele Patriot, care deja trebuiesc modernizate, lipsesc tancuri, lipsesc avioane, lipsesc in curind elicoptere, lipsesc IFV-uri, lipsesc, lipsesc, lipsesc, iar toate acestea vor trebui modernizate la un moment dat.

Insa in lipsa unei industrii proprii, dezvoltate pe baza offsetului, aceste costuri nu vor putea fi sustinute asa cum au procedat Ungaria si Cehia cind au modernizat avioanele Gripen de la varianta C/D la varianta E.

Nici o paguba creata, spun procurorii romani, in faptul ca la contractul Piranha V, nu se respecta si nu se va repsecta Legea 354/2003, romaneasca, a offsetului. Mai ales ca de repsectarea ei se ocupa acum tocmai col. ing. Caravan, cel care i-a convins pe procurori ca pretul transportoarelor este unul necunoscut, carevasazica paguba nu poate fi determinata. Sa le fie invatatura de minte celor care vor mai apela la proceduri competitive ca asa am aflat si noi ca pretul la 4 corvete este 1.2 miliarde de euro si nu 1.6 milairde. Un mizilic de vreo 400 milioane. Dar si in acel caz, desi intentia, ATENTIE !, se pedepseste, procurorul roman a spus “PAS” si a intors capul in alta parte.

May be an image of text
Nici o paguba, spun procurorii, ca o industrie intreaga a disparut, prin eludarea aplicarii legislatiei de offset din chiar Procedurile MApN si HG

Pai la ce sa-si bata capul ? Daca “Specialistii” romani nu pot insa sa puna cap la cap nici macar finantarea pentru o achizitie, sa faca o analiza cost-beneficiu, si sunt INCAPABILI sa negocieze, pentru ca daca ar fi fost in stare NU AR FI RENUNTAT nici macar la oferta celor 24 de F-16 C/D, care urmau sa fie aduse la standardul Block 52.

Sau poate pot insa nu le-a dat voie “Grivei” ?

Asa ca isi pun coada intre picioare, fac stinga imprejur, si pleaca cu traista-n bat prin Europa, mai intii Olanda pina ajung la Portugalia, care avea de prin 2006 o escadrila scoasa la vinzare. Si la asta ii spun “SMART DEFENSE”

In final Romania plateste Portugaliei peste 800 milioane de dolari, pentru 12 avioane F-16 A/B Block 15 ( 180 milioane) si echipamente, munitii ( 460 milioane) si alte 200 pentru lucrarile de la OGMA, si recent inca 170 milioane pentru procurarea de ehipamente necesare pentru o modernizare care, spuneam intr-o analiza precedenta, ridica serioase semne de intrebare. In total cca 1 mld de dolari pentru niste Soimi orbi si fara gheare care astazi mai sunt folositi doar pe post de sparring partneri, in locul vechilor F-5 E Tiger.

F-16C in flight
Cele 24 F-16 C/D aduse la standardul Block 52 au ajuns in Indonezia pentru 670 mil USD. Photo credit : Alex R. Lloyd, USAF

Iar in final, cele 24 avioane F-16 C/D, la care conducerea de atunci a Romaniei, Traian Basescu si Victor Ponta, a renuntat, pentru un deal cu Portugalia lui Barosso, vor ajunge la Indonesia pentru…670 milioane de dolari, intr-un contract care a mai inclus si alte 6 aeronave ca piese de schimb, dar si antrenamentul a 30 piloti, citi inca nu are Romania in acest moment pentru cele 12-17 avioane A/B…

Cui buono ?

Cui foloseste o Romanie slabita economic, indatorata pina peste cap, cu o balanta comerciala cu un deficit substantial, cu armament de mina a doua si a treia, fara capacitatea logistica oferita de o industrie proprie, pentru a fi capabila sa mentina in stare operationala chiar si acest armament ?

In contractul Piranha V, pretul, 4 miliarde, 163 milioane si 9 sute, 7 zeci si 3 de mii de lei ( 4.163.973.000 lei), cca 1 miliard de dolari, trebuie ca a aparut de undeva in planul de inzestrare anual. Cum a aparut si suma de 1.6 miliarde de euro pentru contractul cu firma Damen. De acolo pretul a fost transferat in HG, de unde a fost mai departe transferat in contract. Dar de negociat nu a negociat nimeni nimic, nu a justificat nimeni nimic, totul s-a facut ca la comanda.

Si nici Mowag-GDELS nu a obiectat…

Cine, cui i-a spus : “Mosule, uite aici, asta e pretul, crede si nu cerceta, ca “astea nu sunt produse comune si pretul lor nu este facut public”. Well, poate in Romania. Pentru ca mai peste tot, in alte tari NATO sau UE, unde firmele GDELS sau Patria au vindut produsele lor, preturile sunt facute publice.

Pin on Military Vehicles/Military Machinery
Danemarca a ales procedura competitiva pentru a aprecia “nepretuitele” Piranha V

Sigur, configuratii diferite la fiecare contract, Danemarca de exemplu a platit doar 680 milioane de dolari pe 309 transportoare, in 5 configuratii, inclusiv un product suport multianual si, cel mai important 100 % offset. Nu au ele acele turele, “fabricate in Romania” pe care un numar de 30 de transportoare romanesti le vor avea, dar in rest configuratiile sunt similare.

Apoi, la acea data, Romania negociase deja o cooperare cu firma Patria, cea care a vindut Poloniei licenta pentru transportorul polonez Rosomak. In plus specialistii din Ministerul Apararii ar fi trebuit sa stie ca un transportor Patria AMV, similar cu Piranha V, in varianta APC, neechipata, fabricat in Polonia, costa circa 1.3 milioane de dolari, informatia fiind disponibila inca din 2016, atunci cind au avut loc primele tratative pentru vinzarea a 30 APC-uri poloneze catre Slovacia.

Ar fi existat asadar nenumarate informatii, din “sursele deschise”, despre pretul acestor vehicule, pentru ca puse cap la cap, intr-o analiza amanuntita, sa se fi putut furniza macar o referinta de pret. Si daca aceasta ar fi fost considerata prea “grosiera”, sunt sigur ca dibacii subordonati ai generalului cu 4 stele ( wow, ca Patton si Bradley) Marian Hapau nu ar fi precupetit nici un efort pentru a afla pretul corect. Sau la “prieteni” nu se face ?

P.S.-Sa mai intreb, cui a folosit achizitia avioanelor F-16 din Portugalia ?

Referinte

  • 1) https://id.usembassy.gov/our-relationship/policy-history/embassy-fact-sheets/fact-sheet-excess-defense-article-eda-f-16-refurbishment/
  • 2)https://dsm.forecastinternational.com/wordpress/2019/11/05/indonesian-air-force-seeks-to-add-f-16v-purchase-to-su-35-plans/
  • 3)https://www.defenseworld.net/news/14841/Denmark_Orders_309_Piranha_5_Armored_Vehicles_For_603_Million_Euros#.Ya6w99DMI2w
  • 4) https://seenews.com/news/gdels-mowag-umb-start-deliveries-of-piranha-v-vehicles-to-romanian-army-716209
  • 5) https://m.ziare.com/politica/consilier-prezidential-cumpararea-de-f-16-second-hand-in-spiritul-smart-defense-1192077
  • 6) http://www.dedefensa.org/article/the-tricky-exercise-of-the-romanian-f-16-jsf-choice
  • 7) https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/indonesia-regeneration-and-upgrade-f-16cd-block-25-aircraft
  • 8) https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2017-12-18/indonesia-receives-its-last-upgraded-f-16-considers-buying-chinooks

Credit foto coperta : Wikimedia Commons-Piranha IIIC la parada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Achizitia F-16 AM/BM din Norvegia, NU este o solutie viabila.

Fri Dec 10 , 2021
La mijlocul anilor 90, eram surprins sa citesc in presa de specialitate ca, in cursul exercitiilor comune efectuate de tarile NATO, avioanele F-16 A/B OCU, din dotarea forteleor aeriene daneze, norvegiene, olandeze, erau pur si simplu surclasate in lupta aeriana de MiG-29-urile Luftwaffe, ramase mostenire de la defuncta Germanie Democrata. Iata cum descrie locotenent comandorul Johann Koeck, comandantul escadrilei de Mig-29, rezultatul acestor exercitii comune cit si reactia pilotilor de F-16 : “But when all that is said and done, the MiG-29 is a superb fighter for close-in combat, even compared with aircraft like the F-15, F-16 and F/A-18. This is due to the aircraft’s superb […]