Franta si Germania.Raison d’etat de mina cu real politik.

1

Franta si Germania, nucleul UE economic, politic si militar, al Uniunii Europene, sunt doua din cele sase tari europene, alaturi de Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie, care au participat la rundele periodice de consultari, initiate de Comisia Interministeriala din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, in cadrul dialogului destinat gasirii modalitatilor de limitare si eliminare a offsetului in tranzactiile cu armament.

La nivelul Uniunii Europene, acest dialog s-a concretizat prin parcurgerea unor pasi concreti, in cadrul unei strategii care sa conduca treptat la realizarea acestui deziderat :

In Iulie 2009, Agentia de Aparare Europena-European Defence Agency (EDA) – a adoptat “Codul de conduita in tranzactiile de Offset”, care nu interzice offsetul, dar cere trasparenta si tratament nediscrimnatoriu, fata de furnizorii interni si externi de armament ( eliminarea protectionismului) in executarea achizitiilor de armament desfasurate de tarile membre.

Codul de conduita, adoptat printr-un acord semnat de toate statele membre, cu exceptia Romaniei, introduce termenul de “offset inteligent”,acesta fiind un prim pas in calea promovarii unei rationalizari a capabilitatilor de productie care sa conduca la realizarea Bazei Tehnologice si Industriale de Aparare Europeana-European Defence and Technological Industrial Baze ( EDTIB), pe baza unei strategii adoptate inca din 2007, dar care a inceput sa se puna apoi in miscare incepind cu 2013.

Un al doilea pas a fost adoptarea de catre Comisia Europeana a Directivei EC/2009/81, care are ca obiectiv declarat cresterea transparentei si competitivitatii in tranzactiile cu armament dintre tarile europene, in scopul realizarii consolidarii industriei de aparare europene si eliminarii barierelor nationale. Obiectivul nedeclarat al acestei Directive fiind de fapt limitarea si eliminarea offsetului, asa cum am aratat deja in articole precedente.

In fine, un al treilea pas il reprezinta activarea in 2017 a procesului de Cooperare Structurata Permanenta-PESCO-care are ca obiectiv integrarea si consolidarea capacitatilor de productie europene in Baza Tehnologica si Industriala de Aparare Europeana-EDTIB-prin intermediul finantarii unui numar de 46 de programe de dezvoltare comune, aceasta abordare fiind menita la a conduce in mod implicit la eliminarea offsetului in comertul cu armament dintre statele membre inclusiv cele neparticipante.

In contextul implementarii acestei strategii, care dezavantajeaza tarile central si est europene, majoritatea lipsite de tehnologiile necesare participarii la programe comune in cadrul procesului PESCO, atit Franta cit si Germania, care deja au o industrie care le poate asigura auto suficienta in materie de inzestrare, au mentinut o politica de achizitii protectionista, invocind, ca si in cazul offsetului de catre tarile importatoare, art.346 al TFUE.

Franta-raison d’etat in varianta moderna

Franta este autosuficienta in toate domeniile, importurile de armament fiind foarte reduse. O industrie de asemena dimensiuni are insa nevoie de exporturi pentru a fi viabila, principalele piete de export in afara Europei fiind : India, Arabia Saudita, Brazilia. Pentru a patrunde pe aceste piete, Franta este nevoita sa ofere offset, in medie 70 % din valoarea contractelor de achizitie.

Alaturi de Germania, Franta este sponsorul celor trei initiative mentionate mai sus, care discrimineaza tarile Central si Est europene in raport cu tarile din alte zone ale lumii, care beneficiaza si vor continua sa beneficieze de offset. In plus, la achizitiile interne, Franta invoca art.346 al TFUE pentru a impiedica firmele straine sa participe la un proces competitiv de achizitie, majoritatea achizitiilor avind loc din sursa unica sau prin programele OCCAR la care participa alaturi de Germania, Spania si Marea Britanie.

Programul Scorpion

Un exemplu de protectionism este Programul Scorpion, care a fost restrictionat doar pentru firmele franceze, desi una din prevederile esentiale ale Directivei 81 a CE este accesul nediscriminatoriu al firmelor esportatoare pe pietele interne ale altor state. Programul lansat in Decembrie 2014 a fost alocat direct unui joint venture format din firmele locale Nexter, Renault Military Trucks si Thales.

VBMR Griffon
EBTRC Jaguar

Prin acest program au fost alocate de catre Directia Generala pentru Armamente din Ministerul Apararii de la Paris nu mai putin 750 mil Euro doar pentru dezvoltare, prin aceasta protejindu-se locurile de munca la peste 1000 angajati din sectorul R&D.

In 2017, DGA a plasat prima comanda initiala dintr-un acord cadru incheiat la o valoare de peste 5 miliarde Euro , care include in total 1722 Vehicule Blindate Multirol ( Vehicule Blinde Multirole-VBMR)-Griffon si 248 Vehicule Blindate de Recunoastere si Lupta ( Engine Blinde de Reconaissance-EBRC)-Jaguar, prin care se protejeaza locurile de munca a inca 1700 persoane in sectorul productiv.

In 2018 Belgia a semnat un acord de participare la programul Scorpion, cu scopul achizitionarii unui total de 442 de vehicule, parte din ele destinate inlocuirii vechilor Piranha III, ceea ce va asigura mentinerea unui nivel constat al fortei de munca pina dupa anul 2030.

Cele doua vehicule sunt bazate pe un sasiu comun si sunt proiectate sa furnizeze protectie impotriva minelor, proiectilelor si dispozitivelor explozive improvizate ( IEDs) la nivelul 4 STANAG 4569.

Germania, Real Politik adaptat mileniului III.

“Libertatea oferita de art.346 al TFUE trebuie folosita pentru protejarea intereselor esentiale de securitate si in special protejarea suvernatitatii nationale”
Strategia Guvernului Federal pentru Intarirea Industriei de Securitate si Aparare, Februarie 2020

Strategia identifica ca obiectiv cheie necesitatea mentinerii capacitatilor industriale strategice in locatiii germane.

Tehnologii cheie care trebuiesc protejate invocind art.346 TFUE

Strategia defineste tehnologiile cheie pentru a fi protejate si promovate prin actiunile guvernului.

Pe baza strategiei in Aprilie 2020 a fost amendata legislatia. Legea privind “Achizitia Accelerata in sectorul Apararii si Securitatii” permite exceptarea de la D81 ( Directiva 2009/81/EC) in cazurile tehnologiilor cheie.

Germania este una din tarile care se pronunta cu fermitate impotriva offsetului insa la fel ca si Statele Unite este constienta ca acesta nu poate fi eliminat din tranzactiile internationale prin mijloace administrative. In schimb, pe linga procesul PESCO, initiat alaturi de Franta la nivel european, Strategia prevede ca Guvernul Federal sa actioneze la nivel international pentru restrictionarea folosirii offsetului si pentru promovarea de acorduri bilaterale, care sa creasca sansele industriei de aparare germane, pe pietele externe, pe termen mediu si lung. Un exemplu in acest sens sunt relatiile stabilite cu Slovacia si Ungaria, insa despre asta intr-o alta postare.

Poza coperta : Semnarea tratatului de la Aachen dintre Franta si Germania. Credit Bloomberg

One thought on “Franta si Germania.Raison d’etat de mina cu real politik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Achizitia celor 227 Piranha V. Nume de cod Picasso !

Thu Oct 21 , 2021
Partea a IIa-Intervine Cooperativa Nufarul-DNA-ul militar Dupa 3 ani de zile, Sectia Militara a DNA, claseaza Dosarul deschis ca urmare a sesizarii facute de catre Directia de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor din MApN, in cazul achizitiei celor 227 Piranha V. Acesta includea prin contopire si alte elemente, continute in sesizarea mea initiala, adresata Parchetului Militar de pe linga Curtea de Apel. Voi arata in continuare cum motivarile procurorului, din Ordonanta de Clasare, sfideaza logica si chiar bunul simt elementar. Sa remarcam mai intii ca formularile acestuia sunt din start lipsite de coerenta, avind o exprimare greoaie, ca apoi, dupa cum vom vedea, sa […]