Karakachanov -“Bulgaria nu trebuie privita ca un stat colonial”

Roadmap-ul pe 10 ani semnat anul trecut la Washington, de ministrii apararii roman si bulgar, pare sa fi avut efecte diferite la Bucuresti si Sofia.

In Noiembrie 2020, proaspat reintors din SUA, de la semnarea “roadmap-ului” secret pe 10 ani, Ministrul Apararii roman, Ionel Ciuca, ordona subalternilor sa comande, de la firma Oshkosh, 130 autovehicule JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru suma de 55 de milioane de dolari, destinate fortelor speciale. Pretul pe un vehicul urmind sa fie 423,000 dolari pe bucata, pentru o echipare care va ramine secret de serviciu, sa nu stie inamicul.

Cum remarca si ziarul Adevarul aceasta a fost o noua achizitie fulgeratoare, fara competitie si fara offset, desi ea se adauga altor sute de milioane platite firmei Oshkosh, in cadrul contractelor HIMARS si Patriot, pentru o gama intreaga de camioane.

Aparent aceasta achizitie urma sa se desfasoare prin mecanismul FMS/LOA, pentru care MApN, sub directia generalului, actual ministru Ciuca, inclusese o derogare de la aplicarea legii offsetului prin prevederea arbitrara referitoare la contractele G2G.

Atit rapiditatea cit si tipul de procedura par sa se circumscrie primului obiectiv din roadmap, prin care Ministrul Ciuca se angajeaza sa “indeplineasca sau depaseasca, nivelurile APPROBATE NATO de modernizare…” care se refera probabil la capacitatea militara mentionata in penultimul obiectiv, cel de crestere a rezilientei, pentru ca Romania sa fie in masura sa-si indeplineasca angajamentele asumate prin Articolul 3 al Tratatului NATO.

Road map-ul pe 10 ani-detaliu; poza Marine Corps Cpl. Taryn Escott-US DoD

Doar ca pe site-ul DSCA, care publica toate aplicatiile primite pentru achizitia de tehnica militara prin procedura FMS/LOA, nu apare absolut nimic in lunile care au urmat. Aflam insa de pe site-ul DSCA ca estimarea, care nu este de obicei pretul final, rezultat in urma negocierilor, pentru achiztia de catre Lituania a unui lot de 500 de autovehicule, in varianta HCG ( Heavy gun carrier) si cu suport logistic ,fusese cu un an inainte de 170 milioane de dolari, cca 340,000 USD/bucata.

Sa speram totusi ca diferenta de pret de 80,000 USD/bucata, in total 10,4 milioane de dolari a fost cheltuita de ministrul Ciuca si subordonatii sai pe o echipare superioara celei negociate de Lituania, desi varianta mai complexa CCWC ( Close Combat Weapons Carrier), este inarmata cu o racheta antitanc TOW in timp ce Romania foloseste rachete din gama Spike MR si LR.

Sa mai speram deasemenea ca aceasta decizie brusca a fost legata si de anuntul facut in vara, de o subsidiara a firmei Oshkosh, referitor la inchiderea in 2021 a firmei JLG Central Europe din Medias, care angajeaza 420 persoane, in scopul de a putea contribui la salvarea locurilor de munca a acestora.

Nu in ultimul rind nedorim ca vehiculele fabricate de firma Oshkosh sa fi depasit problemele de fiabilitate, mentenanta, mai ales ca aceasta este atit de draga militarilor din subordinea ministrului Ciuca, si siguranta ( safety) pentru a putea fi considerate performante din punct de vedere functional. ( v. Ref. 14).

Bulgaria nu se vrea colonie

La sud de Dunare, vizita omologului domnului Ciuca la Washnigton, Krasimir Karakachanov, si semnarea unui roadmap despre care stim deja ca este axat pe cresterea rezilientei, conform art.3 al tratatului NATO, pare sa fi avut o influenta diferita asupra apetitului pentru “shopping” al acestuia. O vizita care a avut ca efect si dislocarea unui numar de 2500 de militari americani la 4 baze bulgare, conform Sefului Apararii de la Sofia, amiralul Eftimov.

Karakachanov si Esper-Semnarea Roadmap-ului pe 10 ani ( US DoD)

Caci, reintors acasa, dupa intrevederea cu lobbyst-ul Raytheon devenit Ministru al Apararii in Adminsitratia Trump, Mark Esper, Ministrul Apararii bulgar, acorda contractul similar, direct, firmei locale SAMEL-90, pentru furnizarea a 98 de vehicule blindate in 5 variante pentru 25.5 milioane de dolari.

Karakachanov a descris aceasta decizie ca fiind una “patriotica” deoarece banii platitorilor de taxe bulgari ar urma sa sustina economia bulgara si Bulgaria nu “ar fi privita ca un stat colonial, obligat sa cumpere numai din import”.

La o privire mai atenta insa, vehiculele sunt doar o asamblare locala a produselor omologate de firma IAG ( International Armaments Group) cu sediul in zona libera Jebel Ali din EAU ( Emiratele Arabe Unite) de catre joint venture-ul SAMARM.

In acest context, afirmatiile Ministrului Apararii bulgar apar mai degraba ca fiind o bravada cu tenta politicianista si propagandistica. Ne amintim de propaganda declansata in ultima vreme de ministrul Ciuca, la Bucuresti, referitoare la programele Piranha 5 si Iveco pentru a disimula aceste contracte de achizitii din sursa unica in “ajutor pentru economia nationala”.

Aceasta tendinta pare sa fie confirmata de o situatie similara, petrecuta in urma cu citeva zile, care arata o preocupare a politicienilor de la Sofia pentru perceptia electoratului bulgar, in privinta achizitiilor de tehnica miitara, impovaratoare chiar si pentru o economie a carei industrie de aparare exporta de aproape 1 miliard de dolari anual.

Sa mai notam deasemenea ca Bulgaria NU s-a grabit sa creasca peste noapte cheltuielile de aparare la 2 % din PIB si ca abia in 2018 Parlamentul bulgar a aprobat un Plan de crestere TREPTATA a acestora ( Ref. 12), la acest nivel, pina in 2024, care este de fapt termenul agreat de statele membre la summit-ul din Tara Galilor.

Si, sa mai remarcam, privind documentul inserat aici, ca, nu numai ca programele de inzestrare sunt de domeniul public, cum este dealtfel normal si se intimpla in toate statele democratice, dar ele contin si proiectiile bugetare, un alt element de normalitate.

Spre deosebire de acest mod de functionare, al unei institutii esentiale intr-un stat democratic, care ar fi trebuit sa fie supusa controlului civil, in Romania nu au existat sau nu au fost date publicitatii niciodata proiectiile financiare ale programelor de inarmare iar mai nou aceste programe au devenit secrete, ceea ce confirma temerile privind controlul pe care institutia militara incepe sa-l exercite tot mai mult prin Comisiile de Aparare din Parlament cit si asupra guvernului.

Bulgaria anuleaza licitatia in valoare de 1.46 miliarde de leva pentru “vehicule de lupta”

In care leva devin euro si speculatiile abunda

In urma cu citeva zile Zvetelia Tsolova, corespondenta Thompson Reuters la Sofia, pare sa aibe un moment de slabiciune reportericeasca si in pofida faptului ca fusese cea care, printre alti reporteri, raportase anterior valoarea estimata si aprobata de Parlamentul bulgar de 1.46 miliarde de leva, pentru achizitia a 150 de “vehicule de lupta” ( combat vehicles) , schimba dintr-o trasatura de condei, mai bine spus apasare de clapa, leva in euro, stafful Thomson Reuters aplica cursul de schimb euro/dolar si titreaza mare :

“Bulgaria pe cale sa anuleze licitatia in valoare de 1.74 miliarde de dolari pentru vehicule blindate.”

Thomson Reuters

Era cunoscut deja ca valoarea aprobata de Parlamentul bulgar era de 1.46 miliarde de LEVA, nu de euro, insa unele din “canalele de stiri militare” din Romania, care alimenteaza amatorii in domeniu, s-au grabit si de aceasta data sa fie primele, si, asa cum aratam intr-un articol precedent, sa participe de aceasta data involuntar la o dezinformare in masa.

In raportarea stirii, pe repede inainte, s-a remarcat si de aceasta data Florin Jipa, fost purtator de cuvint al MApN, transformat in “reporter” la Monitorul Apararii, care a preluat stirea fara sa faca macar un sanity check sau sa intrperinda o minima informare, speculind ca “dublarea” pretului ar fi fost cauzata de costul unei posibile licente….si…atit. Intelege fiecare ce vrea si speculeaza mai departe : ” ai vazut ce pret bun am obtinut noi pentru cele 227 “blindate” ?

Transportoare, Masini de lupta, Blindate ?

Ca de fiecare data, in raportarea unor astfel de stiri a lipsit si de aceasta data o minima preocupare pentru precizie, caci nici nu poate fi vorba de detalii tehnice pe “canalele de stiri militare”, care practic bruiaza incontinuu spatiul de comunicare media.

Am vazut pina acum cum “noaptea”, pentru ca este noaptea mintii, toate F-16 sunt fie Falcon, fie Viper, si fac vij-vij, toate HIMARS-urile sunt…HIMARS-uri, toate bateriile, rachetele, sistemele, dar in nici un caz “fire units”, Patriot sunt la fel, indiferent ca sunt varianta, PDB7, 8, 8.1, sau cum i-a spus un oficial Raytheon la una din ele “varianta 2020”, sau varianta 2022, 2023…

Pentru “canalele” romanesti nu exista distinctia intre APC ( Armored Personnel Carrier) si IFV ( Infantry Fighting Vehicle), astfel ca si de aceasta data s-a folosit la intimplare fie “transportor” fie “blindat” desi intre “transportor”/”blindat” ( APC) si IFV ( “combat vehicle”) sunt trei diferente majore din care rezulta si o diferenta de pret ca de la simplu la dublu in general.

Preturile oferite de cele doua firme ramase in competitie, GDELS si Patria, aceasta din urma oferind ultimul model AMV XP, au fost comunicate ca fiind mai mari cu 35 si respectiv 50 %, Patria oferind un mix de 90 de “vehicule de lupta” si 60 de “sprijin”.

Daca insa punem in balanta pretul unui IFV decent ( Ref. 10, Ref. 11), vedem ca numai cele 90 de “combat vehicles” au potentialul sa treaca de suma de alocata pentru intreaga achizitie (890 milioane USD). Si asta doar pentru achzitia initiala si un lot d epiese de schimb minim, costurile pe intreg ciclul de viata urmaind sa dubleze/tripleze aceasta suma.

Ceea ce este insa important de retinut este pozitia ministrului bulgar al apararii, care intr-o noua manifestare de “patriotism” politicianist, s-a intors din nou catre economia nationala si a cerut holdingului bulgar Terem sa examineze posibilitatea dezvoltarii si productiei pe plan local.

Avind insa in vedere totala lipsa de experienta a industriei bulgare in acest domeniu, aceasta decizie apare mai mult ca o temporizare si pasare de repsonsabilitate, a unei masuri putin populare, inaintea alegerilor Parlamentare din primavara.

Este posibil ca dupa aceste alegeri noul guvern sa ia o decizie rapida, caci preturile celor doua oferte, desi difera cu cca 15 %, par a fi in marja de negociere pentru produsele de acest gen.

Va fi interesat de urmarit in ce masura pretul va fi un factor decisiv in acordarea acestui contract sau, asa cum este normal vor fi puse in balanta si alte criterii cum ar fi performantele si industrializarea, acolo unde firma Patria si IFV-ul AMV XP sunt superioare ofertei General Dynamics.

Referinte

  1. https://adevarul.ro/news/eveniment/video-fortele-operatii-speciale-isi-cumpara-blindate-americane-oshkosh-jltv-costa-astfel-masina-1_5fa667675163ec42719ab210/index.html
  2. https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/lithuania-joint-light-tactical-vehicles
  3. https://www.prepyou.eu/defence-ministry-signs-50m-leva-contract-with-bulgarian-firm-for-98-armoured-vehicles/
  4. https://bnr.bg/en/post/101352491/bulgaria-and-usa-sign-roadmap-for-cooperation-in-the-field-of-defence?fbclid=IwAR2y-k8zyIYsTsTa6-iv_JjafiArTVdHhTxf_MB5ZCHOV50WXw2L9ZUQRfI
  5. https://www.romania-insider.com/jlg-close-romanian-factory
  6. http://www.samarm.com/about-us/
  7. https://www.reuters.com/article/bulgaria-defence-vehicles-idCNL2N2L318Q
  8. https://www.thedefensepost.com/2018/06/08/bulgaria-parliament-approves-spend-fighter-jets-armored-vehicles/
  9. https://www.defenseworld.net/news/27827/Hungary_Acquires_Rheinmetall_Lynx_IFVs_for__2B#.YEbsHWhKg2w
  10. https://www.defenceconnect.com.au/land-amphibious/5108-two-for-the-price-of-one-why-is-australia-being-charged-double-for-boxer-mivs
  11. https://www.reuters.com/article/bulgaria-defence-vehicles-idINL8N2GR62Y
  12. https://www.mod.bg/en/doc/programi/20180202_National_Plan_EN.pdf
8.12.2020The Minister of Defence Krasimir Karakachanov: “We enforce the capabilities of the Special Forces and support the Bulgarian economy”

14. https://fas.org/sgp/crs/weapons/RS22942.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Generali de vinzare-Legea agentului strain lipsa la apel

Sun Mar 21 , 2021
Au curs riuri de cerneala in legatura cu investigatia FBI si cu acuzatiile aduse generalului locotenent Flynn, fost sef al Directiei Informatiilor Militare a Armatei de Uscat, acuzat de a fi incalcat Legea Agentului Strain. Cazul acestuia a fost recent respins de instanta de judecata, in urma amnistiei de care a beneficiat pentru “orice si toate faptele comise”, astfel ca nu se va putea stabili vreodata, din punct de vedere juridic, nivelul de vinovatie al acestuia. Nici o persoana nu cunoaste cu adevarat valoarea inocentei si a integritatii decit atunci cind ajunge sa le piarda. William Godwin In Noiembrie 2020, generalul Flynn, cel care, la inceputul […]