Generali de vinzare-Legea agentului strain lipsa la apel

2

Au curs riuri de cerneala in legatura cu investigatia FBI si cu acuzatiile aduse generalului locotenent Flynn, fost sef al Directiei Informatiilor Militare a Armatei de Uscat, acuzat de a fi incalcat Legea Agentului Strain. Cazul acestuia a fost recent respins de instanta de judecata, in urma amnistiei de care a beneficiat pentru “orice si toate faptele comise”, astfel ca nu se va putea stabili vreodata, din punct de vedere juridic, nivelul de vinovatie al acestuia.

Nici o persoana nu cunoaste cu adevarat valoarea inocentei si a integritatii decit atunci cind ajunge sa le piarda.

William Godwin

In Noiembrie 2020, generalul Flynn, cel care, la inceputul anului 2017, a detinut timp de doar 4 saptamini functia de Consilier pentru Securitate Nationala in administratia Trump, este amnistiat de fostul presedinte pe ultimii metri ai mandatului.

La acea data, cazul acestuia era inca in pronuntare la Curtea de Apel districtuala a statului Washington, el fiind invinuit pentru faptul de fi mintit atit pe Vicepresedintele Mike Pence cit si anchetatorii FBI, in legatura cu discutiile purtate cu amabasadorul sovietic Serghei Kysliak, in perioada in care activa ca un “surogat” de campanie al Presedintelui Trump.

In final insa, cazul generalului locotenent Flynn avea sa fie respins de judecatorul Curtii Districtuale , pe baza amnistiei semnate de presedintele american care-l absolvea pe acesta nu numai de infractiunea de a fi mintit in timpul anchetei FBI dar si de “orice fel de alte infractiuni” comise.

Daca aceasta latura a “cazului Flynn” este cit se poate de cunoscuta, fiind indelung disputata si speculata politic de ambele partide politice si de canalele media arondate fiecarei tabere, s-a facut mai putina vilva pe seama unei alte “omisiuni” comise de generalul Flynn, in perioada scursa dupa concedierea, in 2014, din functia de Sef al Directiei de Informatii a Apararii.

Nu mai departe de luna Noiembrie a anului 2016, Michael Flynn publicase un contra-editorial-opinie in “The Hill”, care se constituia intr-o piesa de propaganda de calibru in favoarea regimului Erdogan, si un act de condamnare a clericului muslman Gullen, opozant al regimului insaurat de acesta.

“Din punctul de vedere al Turciei, Washingtonul adaposteste echivalentul turc al lui Osama bin Laden…Este timpul sa privim dintr-o perspectiva noua, proaspata, la importanta Turciei si sa ne punem prioritatile intr-o perspectiva potrivita….Trebuie sa ne ajustam politica externa sa recunoastem Turcia ca o prioritate…TREBUIE SA PRIVIM LUMEA DIN PERSPECTIVA TURCIEI” afirma Flynn in articolul din “The Hill”.

Dreptul domnului Flynn atita timp cit ar fi fost ideile domniei sale neinfluentate de o entitate straina trecuta sub tacere. Doar ca la numai trei zile dupa publicarea articolului de opinie, presa independenta, cita si pentru cit timp mai este, de peste Ocean, publica dovezi care il incriminau pe acesta pentru o potentiala disimulare a activitatilor de Agent, in favoarea regimului Erdogan si de neraportare a acestora conform cerintelor Foreign Agent Registration Act (FARA).

Abia in Martie 2017, la citeva zile dupa pierderea pozitiei de Consilier pentru Securitate Nationala, cel fata de care judecatorul Emmet Sullivan, declarase in 2018, la deschiderea audierilor in dosarul Flynn, ca nu-si putea ascunde “dezgustul si dispretul”, a depus la Departamentul Justitiei o aplicatie retroactiva, conform Foreign Agent Registration Act ( FARA), referitoare la activitati care “pot fi interpretate ca ar putea fi in folosul unei puteri straine”.

Ulterior, articolul din “The Hill” a fost amendat cu o Nota Editoriala, cititorii erau avertizati ca Gen. (r) Flynn primise 530,000 USD de la o firma inregistrata in Olanda, Inovo BV, de catre un om de afaceri apropiat regimului Erdogan, iar un proiect al articolului fusese revizuit de Inovo inainte de fi fost inaintat spre publicare, fara ca acest lucru sa fie facut cunoscut editorilor acestei publicatii.

Ce este FARA ( Registrul Agentului Strain)

In Statele Unite, Legea Agentului Strain a fost adoptata inca din 1938. Prin aceasta s-a recunoscut faptul ca existau si vor exista intotdeauna entitati straine care incearca sa influenteze politica statului american. Aceste eforturi sunt legale atita timp cit SUNT TRANSPARENTE, si nu sunt ascunse si tainuite de ochii publicului.

Zilele trecute ministrul Nasui, aducea in atentia opiniei publice din Romania, propunerea instituirii unui registru al membrilor foste Securitati si a membrilor de familie a acestora pina la rude de un anumit grad.

Irelevant si chiar daunator.

In conditiile actuale ar fi mai necesara ca oricind insa o Lege a Agentului Strain, similara cu cea americana.

Asa dupa cum metionam intr-un articol precedent, am trimis inca din 2017 un Memoriu la CSAT si Presidentie, in care avertizam ca este necesar sa se adopte o legislatie ferma care sa previna mecanismele coruptiei intr-o perioada in care sumele alocate pentru achiztiile de tehnica militara cresteau considerabil.

Au trecut de atunci 4 ani, timp in care, asa dupa cum am aratat Romania a alocat miliarde de dolari pentru sisteme Patriot si HIMARS cu performante depasite, care urmeaza sa fie inlocutite incepind cu anul 2022 cu versiuni substantial imbunatatite. Inca un miliard de dolari a fost alocat pentru transportoare Piranha, fara nici un fel de utilitate si impact in balanta de forte actuala, si inca citeva sute de milioane de euro platite in avans pentru camioane care in loc sa fie fabricate in Romania la ROMAN Brasov, vor fi vopsite intr-o hala la Petresti, in judetul Dimbovita, apartinind firmei Iveco.

Toate aceste achizitii s-au facut 0% ( zero la suta ) offset, ratindu-se o sansa majora de a realiza transferuri de tehnologie in domenii cu impact economic si social deosebit simai ales de a se restarta industriile de aviatie si cea de aparare.

In lipsa unei legislatii care sa transparentizeze activitatile de lobby, agent, comision, care sa previna mita, suspiciunile ca aceste decizii au fost influentate de factori straini intereselor statului roman vor persista.

Referinte

 1. https://www.nbcnews.com/politics/donald-trump/trump-pardons-michael-flynn-who-twice-pleaded-guilty-lying-fbi-n1249031
 2. https://www.nbcnews.com/politics/white-house/judge-not-ready-throw-out-michael-flynn-case-n1241399
 3. https://www.washingtonpost.com/politics/im-not-hiding-my-disgust-or-my-disdain-veteran-judge-upends-hopes-of-trump-allies-as-he-spotlights-flynns-misdeeds/2018/12/18/6fe78382-02f1-11e9-b5df-5d3874f1ac36_story.html
 4. https://www.vox.com/world/2017/3/9/14868680/trump-adviser-michael-flynn-foreign-agent-turkey-lobby
 5. https://www.theguardian.com/us-news/2017/mar/09/michael-flynn-foreign-agent-sean-spicer
 6. https://www.politico.com/news/2020/12/12/michael-flynn-foreign-agent-case-444743
 7. https://www.cnn.com/2020/05/29/politics/flynn-kislyak-transcripts-sent-to-congress/index.html
 8. https://efile.fara.gov/docs/6406-Registration-Statement-20170307-1.pdf
 9. https://www.justice.gov/nsd-fara
 10. https://thehill.com/blogs/pundits-blog/foreign-policy/305021-our-ally-turkey-is-in-crisis-and-needs-our-support
 11. https://www.cnbc.com/2020/12/08/judge-dismisses-michael-flynn-case-after-trump-pardon.html
 12. https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/05/secrets-flynn-lied-conceal/611377/

2 thoughts on “Generali de vinzare-Legea agentului strain lipsa la apel

 1. Daca spune MSNBC – cea mai corupta si plina de ura si rasista MEDIA ,care e platita numai de ,, patrioti ,, chinezi , atunci trebuie neaparat bagata in seama !!!! Astia si CNN au votat pentru toata lumea !!! L-au declarat pe sclerozat Presedinte , inainte sa se incheie alegerile !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Onoarea generalului Ciuca-O demisie care se lasa asteptata

Tue Mar 30 , 2021
Daca ministrul Ciuca ar fi avut onoare si daca ar fi tinut la onoarea armatei romane, el si-ar fi oferit demisia deja. Insa acest lucru este departe de a se intimpla, in schimb fostul “sef al Armatei Mele” continua sa se baricadeze succesiv in spatele unor valuri de dezinformari si manipulari ale opiniei publice. E greu de imaginat ca ceva ar mai putea salva onoarea generalului Ciuca si poate acesta este motivul pentru care acesta continua sa se cramponeze de o situatie pierduta iremediabil. “Trebuie sa cautam instrumente financiare de finantare mai agile si sa investim mai inteligent, pentru ca nu conteaza doar marimea sumele de […]