Romania la misto-continua caruselul minciunilor si vorbelor goale

Stau si ma intreb, revazind desfasurarea de pina acum a evenimentelor, daca nu cumva, programul transportorului de trupe, APC, Piranha V, a luat mintile unor surogate de proasta calitate care populeaza scena politica si guvernamentala din Romania ultimilor ani.

“Cooperarea STRATEGICA ( in Romania toate cooperarile sunt STRATEGICE, adica profiturile companiilor externe maxime si Romania fluiera a paguba-Nota mea ) este un exemplu excelent despre modul in care planificam sa modernizam fortele armate cu tehnologie moderna ( Doamne fereste-Nota mea ). Reprezinta deasemnea a mare oportunitate pentru economia romaneasca sa intareasca si sustina baza noastra industriala ( ptiu drace-Nota mea !) in acest segment important INCLUZIND OPORTUNITATI DE EXPORT ( dar nu neaparat, cum ar fi fost normal-Nota mea ). Sint deasemenea mindru sa spun ( merge mina in mina cu prostia-Nota mea ) ca 80% din INVESTITIA ( CHELTUIALA domnu, CHELTUIALA ) pe care o facem in acest proiect se va reintoarce in beneficiul economiei locale. ( MINCIUNA SFRUNTATA domnule Prim Ministru- nevinovat bineinteles pentru ca este o decizie politica, minciuna.-Nota mea).

Ludovic Orban, Presedintele Partidului National Liberal si Prim Ministru al Romaniei

Aceasta declaratie halucinanta a fost facuta in Noiembrie 2019, la asa zisa “inaugurare a productiei” de APC Piranha V, care mai fusese inaugurata odata de Les si Badalau, la UMB Bucuresti. Este aproape ireal sa-l auzi pe primul ministru liberal aducind elogii atit de profunde unui program elaborat de “ciuma rosie”, cum ii denumesc pe adversarii politici de la PSD, reprezentati atunci de Marcel Ciolacu, Mihai Tudose si Mihai Fifor.

Ca sa nu ramina mai prejos, un vicepresedinte GDELS, trage si el una cu bolta peste biata Romanie, lesinata de foame si inecata in noroaie si mizerie :

VASTUL TRANSFER DE TEHNOLOGIE si productia locala de Piranha 5 reprezinta o OPORTUNITATE ENORMA pentru industria romaneasca in viitor. “( Nu se vad prea bine bastinasii tocmai cazuti din copac in fundal dar banuiesc ca erau toti cazuti lesinati pe jos loviti de ditirambele EXCELENTELOR care ii onorau cu prezenta.

Thomas Kauffmann-Vicepresedinte General Dynamics Land Systems ( GDELS)

Ambetat si el de maretia momentului si dornic sa nu ramina mai prejos antevorbitorilor, managerul UMB baga si el o limba de lemn :

“Romania a dovedit inca o data ca are capacitatea de a produce in tara produse militare de mare valoare. UMB a fost modernizata si adusa la standarde internationale datorita acestui contract si este acum o capacitate de productie moderna pentru un project cheie blah, blah, blah. Colaborarea cu GDELS va aduce UMB intr-o pozitie fruntasa in industrie noastra militara din Romania ( ce ? doar in ROmania ? nici macar in Balcani ? daca nu in Europa ? pe plan mondial nimic ?

Mihai Rafiu, Director UMB sotul directoarei comerciale de la Romtehnica.

Sa vedem asadar in ce va consta VASTUL TRANSFER DE TEHNOLOGIE care “va aduce ( nu cum afirma acest Rafiu ca se intimplase deja ) UMB la standarde internationale”. Si pentru ca elvetienii ca toti vesticii sut educati de mici sa nu minta sa nu insele, sa aibe un comportament etic, reprezentantul firmei declara pe sleau care sunt aceste tehnologii de virf :

  • Tehnologia nr. 1 : Instalatie de sablare
  • Tehnologia nr.2 : Instalatie de vopsire
  • +asamblarea finala
  • Testarea

Atentie ! nici macar sudarea nu se va face in Romania.Ca sa nu mai vorbim de partea mecanica. Vizionati si…va intristati, vastul “transfer de tehnologie” va conduce la crearea unor categorii invidiate de “specialisti” Sablori, vopsitori si asamblori. Sa mai notam ca instalatiile propriuzise sunt de fapt acoperite de pretul contractului proncipal, care creste prin aceasta cu 50 milioane de euro, la cit este acesta creditat drept “offset”.

Oricit s-ar stradui reprezentantul firmei elvetiene sa ne convinga cit de importanta este SABLAREA si VOPSIREA ( trebuie vopsit strat peste strat, ese o adevarata arta…) , acest nu face decit sa invirta si mai rau cutitul in rana. Altfel, complet de acord cu el cind afirma ca :

“ce obtine industria locala este cel mai important…transferul de tehnologie este foarte important pentru poporul roman”

Reprezentant GDELS

Cit despre oportunitatile de export, puteti sa judecati singuri din vizionarea filmului cind spune ca s-ar putea, in viitor…dar mai bine vizionati. Si judecati si singuri avind in vedere ca firma are capaitati de productie care nu sunt folosite si nu au exportat niciodata in Cehia sau Austria si i curind in Spania, pe linga cea din Elvetia.

Asadar, cca 5 % maxim offset ( Exporturi + investitii) si aproximativ 5-7 % manopera locala. Unde sunt cele 80 % domnule Orban ?

Sablare si vopsire-tehnologii de virf pentru Romania

S-a actionat in cunostinta de cauza

Am prezentat intr-un articol precedent comentariile pe care le-am trimis la MApN referitor la aceasta nefericita afacere, inrobitoare pentru Romania, dar mai ales insultatoare pentru toti inginerii si specialistii romani.

Nu le mai reiau aici, ma voi referi doar la dezinformarea practicata de “specialistii” acestui minister, inca din documentatia de sustinere a proiectului, prin inlocuire unor criterii obiective cu declaratii emfatice, patriotarde si martiale. Se gaseau acolo mai multe referiri generice de genul :

„transferul de tehnologie pentru integrarea transportoarelor ….avându-se astfel în vedere concentrarea, eficientizarea şi consolidarea pe teritoriul naţional a unei capabilităţi credibile, flexibile şi eficiente, pentru a reacţiona la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate.”

“O asemenea capacitate industrială strategică este vitală pentru susţinerea pe termen lung a capacităţii de apărare a statului.”

“Totodată, prin acordul de cooperare semnat la aceeaşi dată (10.10.2017) între C.N. ROMARM SA – Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A. şi General Dynamics European Land Systems-Mowag GmbH privind transferul de tehnologie s-au convenit liniile directoare preliminare pentru cooperarea dintre părţi şi îndeplinirea de către GDELS MOWAG a obligaţiilor de off-set prin stabilirea unei scheme viabile privind transferul de tehnologie, know-how şi abilităţi

Voi face doar un rezumat la comentariile trimise la MApN si prezentate in articolul mentionat mai sus :

  • ….astfel de deziderate nu pot tine loc nici de criterii, nici de metrice obiective care se folosesc in departajarea unor oferte tehnico comerciale. In lipsa acestora, sunt niste cuvinte lipsite de continut, atata timp cat MApN nu definiste ce inseamna capacitate 1) credibila,2)flexibila ,3) eficienta.
  • Nu se prezinta nici un criteriu legat de accesul la pietele de export, volumul potentialului de export creat de transferul de tehnologie si de contractele de contrapartida, investitiile in R&D si in privatizare si restructurare.
  • Nici o tara din lumea civilizata nu semneaza un astfel de contract pe baza convenirii unor „linii directoare preliminare”.
  • In lipsa unor definitii valorice clare, care sunt specifice programelor de offset, aceasta prevedere legala ( “fabricare in Romania) este extrem de vaga si lipsita de continut si poate aduce prejudicii importante statului roman, caci o simpla asamblare numita chiar si „integrare”, si tratata drept „fabricare”, nu va conduce la nici un fel de beneficii economice menite sa sustina viabilitatea industriei de aparare romanesti.

“Fabricat” in Romania vs. offset

Constat acum, cind MApN a venit recent si a afirmat ca programul de “fabricatie” este in grafic, ca avertizarile trimise in urma cu aproape 3 ani, au ajuns sa fie confirmate de desfasurarea ulterioara a programului :

va atrag in mod serios atentia ca prin promovarea acestui contract comiteti o suma de erori, intentioante sau nu, in informarea factorilor de decizie si o eventuala aprobare in Guvern, Parlament si de catre Presedintele Romaniei, va aduce grave prejudicii atat capacitatii economice necesare sustinerii unui program de inzestrare cuprinzator cat si capacitatii operationale reale…..

Caci in lipsa unei economii performante care sa asigure crestere economica, bugetul destinat apararii nu va putea sustine nici unul din aceste deziderate, iar acest contract nu are indeplinite nici una din cerintele de viabilitate economica, in primul rand un offset performant, pe care legea promovata de Dvs. nu-l prevede, si pe care-l inlocuieste cu eluziva sintagma “ Fabricat in Romania”.”

Dealtfel intr-un alt memoriu trimis atit la Presedintie, CSAT cit si la MApN am furnizat exemplul Danemarcei, unde contractul final de 500 milioane de euro a fost insotit de un offset de 600 milioane de dolari, cca 40 contracte aferente offsetului fiind semnate INAINTE de semnarea contractului de achizitie asa cum este confirmat chiar de firma GDELS pe site-ul acesteia.

Nota de plata

Si de data aceasta Ministerul Apararii a votat pentru o varianta “multirol”, “taxiul de trupe”, cum sunt poreclite APC ( Armored Personnel Carrier), o parte din transportoarele Piranha fiind dotate cu o turela Elbit “multifunctionala” cu tun de 30 mm si lansator dublu pentru rachete Spike LR cu raza de actiune de 4 km. Pentru 227 de APC-uri Piranha ROmania va plati 895 milioane de euro, un pret mediu de 4 milioane Euro pe APC, avind in vedere ca doar o parte din acestea vor fi echipate cu turela Elbit UT30MK2.

Danemarca, in schimb, s-a limitat in a echipa cele 309 APC-uri Piranha achiztionate contra sumei de 600 milioane de dolari ( cca 500 miliane de euro) in 6 variante destinate misunilor principale rezervate acestora, dintre care numai una dintre variante este echipata cu armament “greu”. Este vorba de sistemul A3MS, un mortar de 120 mmm pe platforma rotativa cu raza de bataie de 7 km. De remarcat ca contractul danez include si product support pe durata de viata a produsului.

La o diferenta de pret de 2.3 milioane de euro pe “taxiu” ii las pe experti, specialistii in operarea brigazilor mecanizate sau blindate ce beneficiu poate aduce turela dotata cu tun de 30 mm si rachete SPIKE LR cu bataie de 4 km, pe un numar de sa zicem 50 blindate din 227, sau chiar si 100, fata de un mortar de 120 mm, complet automatizat, cu 10 lansari pe minut la 7 km ?

Si cum ar fi putea fi folosite Piranha V romanesti in lupta pentru a le pune in valoare ? In situatia in care va mai dura pina cind armata romana sa aiba fondurile necesare pentru a se echipa cu tancuri, IFV-uri, tunuri autopropulsate care sa faca posibila folosirea intr-un teatru de razboi a APC-urilor de tip Piranha V.

Referinte

  1. https://defense-update.com/20150502_piranha_denmark.html?fbclid=IwAR3mmyqOFJlLtBkAgU0_7o0sXyy5nlXoxIuWHHMEUCJ6yUmOZnP6DnM-xdQ
  2. https://www.gdels.com/pr.php?news=72
  3. https://www.gdels.com/pr.php?news=84
  4. https://www.economica.net/romania-va-cumpara-227-de-transportoare-piranha-de-la-americani–pentru-care-va-plati-895-mil–euro–197-dintre-ele-vor-fi-fabricate-in-tara_145287.html
  5. https://newsweek.ro/actualitate/piranha-v-a-intors-turela-spre-ministerul-apararii
  6. https://militaryleak.com/2019/06/10/royal-danish-army-piranha-5-advanced-automated-autonomous-mortar-system/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Un Patriot Modest si sarac. Consecintele incompetentei si lipsei de strategie.

Thu Sep 17 , 2020
Miine va fi receptionata prima dintre cele 7 baterii Patriot, pe care Romania le-a achizitionat printr-un contract de tip LOA/FMS, impropriu definit ca fiind “de la guvernul Statelor Unite ale Americii”, contra sumei de 3.9 miliarde de dolari. Este de mentionat, data fiind valoarea lor, ca in acest pret sunt incluse si cele 56 de rachete de tip PAC-2 GEM-T cit si cele 168 de tip PAC-3 MSE. Cum, ca de fiecare data in asemenea ocazii, evenimentul va fi marcat si de aceasta data de un ceremonial asezonat cu vorbe goale, este momentul sa deslusim ce inseamna de fapt acest “sistem” in varianta achizitionata de Romania, […]