Dezinformare – raspindirea de informatii false cu intentia de a insela opinia publica.
Enciclopedia sovietica 1953
Este interesat de remarcat ca englezescul “disinformation” a aparut din traducerea rusescului “disynformatia” o tehnica de manipulare perfectionata de KGB si pusa in aplicare de catre sovietici inca din 1923.
In democratiile vestice acest cuvint a inceput sa fie introdus in dictionare treptat ,abia de la mijlocul anilor 80, atunci cind s-a descoperit ca administratia Reagan se angajasese in cunostinta de cauza in actiuni de dezinformare la adresa regimului libian al lui Mohammer al Gaddafi. CIteva articole au aparut ulterior in publicatiile americane pe aceasta tema.
Trecusera insa 30 ani de cind comunitatea de informatii americana, in speta CIA, incepuse sa foloseasca acest termen si tactici similare serviciilor secrete rusesti, in tari precum Iran sau Afganistan unde recrutasera reporteri din media locala pentru a publica articole care sa influenteze politica acestor tari.
In timp, definitia dezinformarii a fost completata si nuantata pe parcurs ajungind sa insemne : “orice comunicare guvernamentala (fie deschisa fie ascunsa) care contine in mod intentionat material fie fals fie inselator, de multe ori combinat cu informatii reale, cu intentia de a deruta si de a manipula fie elitele fie o audienta mai larga”. Treptat in lumea occidentala acest termen a ajuns sinonim cu cuvintul “minciuna”, indicind o degradare a “calitatii” si sofisticarii dezinformarii, pe fondul polarizarii sociale si a proliferarii informatiei digitale, care a dus la schimbarea prioritatilor, cu accent pe rapiditate si saturatie, cele doua de mai sus devenind aspecte secundare uneori chiar irelevante.
“Cumpărăm arme americane dar vrem o uzină în România”
Alba-Neagra cu Constitutia si Legile tarii
Continutul articolului publicat in Romania Libera ( Ref. 2) nu justifica nicicum titlul acestuia, asa cum este redat mai sus in titlul acestui paragraf. Am fost asadar curios sa vad ce scrie MApN in proiectul Legii trimise la Parlament.
Si, ce sa vezi, surpriza, surpriza, domnul Ionel Ciuca abjura de la credinta domnului general Ciuca, astfel ca Legea SIML face disparut art.61 (3) aparut prin amendarea in 2106 a Legii 346/2006, promovata in CSAT de seful SMG de atunci si imbalsamata ani de-a rindul in straturi groase de manipulare.
Prin acest punct (3) al articolului 61, domnul general Ionel Ciuca a introdus in legislatia romaneasca interdictia practicarii offsetului in contractele G2G ( FMS/LOA) , unica in lumea civilizata si in democratiile constitutionale existente in statele suverane, asa cum se poate vedea in paragraful de mai jos :
Art. 61. ‒ (1) Ministerul Apărării Naţionale este împuternicit să reprezinte Guvernul României pentru negocierea, semnarea şi derularea acordurilor sau contractelor privind asistența de securitate acordată de către guverne străine şi/sau organizații internaţionale.
(2) Achizițiile de produse, servicii şi/sau lucrări în cadrul acordurilor sau contractelor prevăzute la alin. (1) se desfășoară în conformitate cu procedurile specifice stabilite de guvernele străine şi/sau organizațiile internaţionale care acordă asistența de securitate.
(3) Produsele, serviciile şi/sau lucrările furnizate/prestate/ executate în cadrul acestor acorduri sau contracte sunt exceptate de la aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 189/2002 privind operațiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranță națională, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Ce nu uita ministrul Ionel Ciuca, general in rezerva al Armatei Romane, este invocarea art. 22 (f) din OUG 114/2011, cel care excepteaza contractele de achizitii de la aplicarea prevederilor acestei ordonante, care pune in aplicare Directiva Europeana 2009/81/EC. Directiva care reamintesc, sub pretextul acordarii contractelor de armament pe baza de competitivitate si transparenta era de fapt directionata, prin procedurile de aplicare, impotriva offsetului, practicat de tarile membre in afara marilor exportatori, Germania, Suedia, Franta, Italia, Marea Britanie ( nu mai este 🙂 ), acestea fiind astfel discriminate in raport cu restul tarilor lumii, sa zicem Coreea de Sud, Taiwan, India, Maroc.
Invocarea selectiva a paragrafului 21 i-ar permite ministrului Ciuca sa ocoleasca procedurile de selectie competitive, permitindu-i alocarea directe catre o firma americana, prin intermediul procedurii FMS/LOA, cu riscul deschiderii unei proceduri de infringement insa, conform paragrafului 21, existent si in D81, paragraf care, selectiv, nu este insa mentionat in textul acestei legi.
Formulari vagi cu referinte la “modificari ulterioare”
Probabil ca a fost “mare grabeala” la MApN, si nimeni nu s-a mai obosit sa verifice textul care urmeaza sa fie trimis Parlamentului.
Ce se poate spune despre formulari ca cele de mai sus ? Va invit sa cititi si sa recititi poate intelegeti la ce se refera fraza mentionata in contextul intregului paragraf. Probabil a fost considerat un detaliu fara importanta. Important a fost sa fie “pus in vitrina” acel “contract de cooperare tehnologica si industriala…de a constitui o capacitate de productie si realizare a mentenantei pentru SISTEME DIN INZESTRAREA Fortelor Navale Romane”.
Deja “vectorii” de dezinformare au preluat partea cu “productia” si au transformat-o in “uzina”. Vom vedea mai jos ce intelege de fapt MApN prin aceasta “capacitate de productie si realizare a mentenantei” si cum intoarce condeiul ca nu se mai intelege nimic
Ocolirea transanta a offsetului
Asa dupa cum am vazut deja, Domnul Ciuca face abstractie de paragraful 61(3) din Legea 346/2011. Automat asta i-ar permite sa aplice prevederile Legii offsetului, insa in textul legii SIML nu pomeneste nimic de offset, “actiuni compensatorii”, nici nu face vreo referinta la Legea 354/2003, chiar daca acolo il poate disculpa art. 5 (1) care la fel interzice offsetul in contractele G2G.
In schimb, domnul Ciuca si subordonatii, fac tot felul de spagaturi si piruete pentru a insela audienta si a o atrage in a inghite farsa cu “capacitatea de productie de mentenanta”.
Caci aflam ceva mai incolo, ca aceasta “capacitate de productie si realizare a mentenantei” este, va fi de fapt, doar in masura “sa execute lucrarile de mentenanta” adica NIMIC, cel putin vreme de 15-20 ani, dupa care este deja asigurat…falimentul pentru care sunt rezervate citeva paragrafe in textul legii.
Sunt, nu sunt bani, ne imprumutam
Ministerul Apararii, a aruncat la cosul de gunoi rezultatul primei licitatii prin care compania franceza MBDA, producatoarea unei game largi de rachete pentru toate tipurile de platforme, se angaja sa furnizeze 80 % offset. In urma acestei piruete, costul contractului mai mult decit s-a dublat, offsetul a disparut total, iar in lege a aparut un articol dedicat…falimentului marii “capacitati de productie si realizare a mentenantei” care vreme de 15 ani nu va produce nimic. Nici macar mentenanta pe care se presupune ca o va produce. Pina atunci semnatarii documentatiei, Ciuca, Nasui, Stelian, Turcan, vor fi baronii baronilor.
Iar daca bugetul va avea sau nu va avea bani are mai putina importanta, caci la o prima instiintare venita de la MApN Ministerul de FInante va trebui sa scoata banii, din pamint din piatra seaca. Cu celeritate.
Sa presupunem..
…ca sistemele Kongberg-Raytheon sunt cele mai eficace din lume, asa cum pretind cele doua firme. Finlandezii au avut insa mai mult decit indoieli si in urma testarilor, au avut convingerea, asa cum am aratat deja , in urma careia sistemul cu racheta NSM a pierdut licitatia in favoarea unui design cu radar activ ca sensor de cautare, racheta Gabriel V a firmei IAI.
Domnul Ciuca este insa foarte incintat, de sistemul de dirijare GPS, sensor pasiv infrarosu si alte caracteristici.
Nu voi intra aici in detalii legate de tehnologia de bruiaj si spoofing a sistemelor GPS, extrem de sensibile la comunicatiile primite de la sateliti ( trebuie un numar de cel putin 5 pentru mentinerea integritatii solutiei ) si nici a sensorilor in infrarosu.
Insa doresc sa-i atrag atentia ca sub bagheta conducerii sale a fost distrusa si ultima sansa de revigorare a industriei de aparare, s-au irosit deja peste 7 miliarde fara nici un fel de beneficii industriale, iar in citiva ani aceasta tehnologie, presupunind ca este cea mai buna, nu numai ca va fi furnizata si de alte firme, dar va fi depasita, daca nu cumva este deja asa cum se intimpla cu toate sistemele de armament.
Si ca singurul lucru care ar fi putut ramine trainic, inradacinat si capabil sa reia acest proces de la capat iarasi si iarasi, asa cum se intimpla in tarile care au aplicat si aplica in continuare offsetul, inclusiv Statele Unite ale Americii, prin legea “buy American”, ar fi fost acele capabilitati economice viabile, integrate in lanturile de furnizori ale firmelor occidentale pe baza aplicarii tintite a mecanismelor de offset.
Spre deosebire de “capacitatea de productie si realizare a mentenantei” , care nu are nici un fel de viabilitatea economica doar pe baza lucrarilor pentru acest program, offsetul, cu un procentaj de 80 % sau chiar 100 % ar fi asigurat viabilitatea FINANCIARA a intregului program si nu ar mai fi fost necesare derogari de la legea finantelor publice, pentru impovararea si mai mare a datoriei nationale, care este estimata de COmisia Europeana sa atinga 100 % in cca 5-6 ani.
Iar in final sa-i reamintesc vorbele generalului Eisenhower :
“You will not find it difficult to prove that battles, campaigns, and even wars have been won or lost primarily because of logistics.“
Ori fabrica de rachete va fi in Polonia la fel ca si cea pentru sistemele Patriot si in curind pentru sistemele HIMARS. Si la fel si la rachetele SPIKE.
Asta in timp ce se preconizeaza ca la orizontul anului 2027 Romania va lua locul Greciei, datoria publica urmind sa ajunga la 100 % din PIB . Atunci cind, chiar si la ordin, Ministerul Finatelor nu va mai avea de unde sa scoata banii pentru achizitii.
Iar cu lansatoare fara munitie singura alternativa ramasa ramine doar atacul la baioneta. Ca la Razoare.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Disinformation
- https://m.romanialibera.ro/investigatii/guvernul-citu-pune-conditii-statelor-unite-cumparam-arme-americane-dar-vrem-o-uzina-in-romania-835667fbclid=IwAR1GuIN6FhebOHYn1IzWMOgR_Ub5nBj9pQLp6HZ_LPQmv74ggp1Rmd0Nks8
- https://www.bursa.ro/comisia-europeana-avertizeaza-datoria-publica-a-romaniei-posibil-sa-ajunga-la-100-procente-din-pib-in-2027-65927148