Planul National de Investitii si Relansare Economica, lansat cu mare fast pe 1 Iulie 2020, este mai mult decit un nou moment ratat de readucere a Romaniei in aria tarilor care-si promoveaza interesul national cu staruinta si scrupulozitate. Caci citind sectiunea din document dedicata Industriei Nationale de aparare, daca ai un nivel de cunoasterea si de cunostinte in domeniu cit de cit, impresia lasata este fie a unei ignorante totale, fie a servirii unor interese straine statului roman, din partea celor care au conceput-o, ambele cazuri producind consecinte de nivelul unui atentat la siguranta nationala.
Cei care ati venit in contact cu acest site pina acum, ati avut prilejul sa va familiarizati cu conceptul offset-ului ( juste retour ), cunoscut in Romania sub numele de actiuni compensatorii. Cunoasteti deasemenea ca una din marile slabiciuni ale legislatiei romanesti o reprezinta caracterul mai mult optional al aplicarii acestuia, intrucit aplicarea se face sub forma unui “acord” incheiat in termen de 60 zile de la semnarea contractului de achizitie si nicidecum ca o preconditie, criteriu, pentru acordarea contractului, asa cum ar fi normal si cum se practica in mod curent pe plan european si global.
Am aratat deja o parte din actiunile pe care le-am intreprins in ultimii 5 ani !, prin transmiterea de memorii la toate institutiile statului, inclusiv Presidentie, CSAT, Ministerul Apararii Nationale, prin care atrageam atentia asupra acestui fapt, dar si a altor slabiciuni din legislatie si din aplicarea acesteia. Am aratat cum, pe linga faptul ca legislatia a fost amputata inca de la inceput de o pirghie importanta de negociere pentru statul roman, ulterior, la nivelul anilor 2016-2016, offsetul a fost total interzis in achizitiile facute prin contractele de tip FMS/LOA, prin prevederi introduse in legislatia nationala sub acoperirea intunericului si a furnizarii de informatii false.
Am oferit deja nenumarate exemple, si voi continua sa o fac si sa scriu, de contracte similare, Danemarca-transportoare, Polonia-F-16, Polonia-Patriot, vom vedea in zilele urmatoare Ungaria si Cehia-Gripen, Arabia Saudita-corvete, Polonia-Spike, in care folosirea offsetului a condus la dezvoltari spectaculoase ale economiei, atit cantitativ cit si calitativ, oferind locuri de munca cu inalta calificare, cu impact in domeniul R&D, proiectarii si tehnologiei, IT, comunicatii, sateliti, cyber, radar.
Cunoscind aceste slabiciuni, cit si cunoasterea acestora la nivelul institutiilor si factorilor de decizie, m-as fi asteptat ca planul sa contina obiective si masuri concrete, atit in plan legislativ cit si in al aplicarii si al proiectelor in desfasurare si viitoare.
Nimic, NIMIC, insa din asa ceva. Aflam insa despre niste obiective care nu au nimic in comun cu realizarea obiectivelor stabilite in esecul denumit Strategie de aparare : economie sustenabila, antifragila si tot soiul de adjective pretentioase folosite acolo :
“Integrarea în fabricație a unor produse și sisteme complexe (ex: aeronave militare și civile, transportoare blindate pe șenile și pe roți, sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, platforme de transport, muniții cu precizie înaltă de lovire, etc).“
Imi cer scuze, dar cum poti comenta o asemenea prostie ? Cind sunt atitea exemple de esecuri ale unor programe de “integrare in fabricatie” ? Care odata programul de achizitie terminat se termina si ele. Am dat deja exemplul Spaniei la nivelul anilor 60-70 insa, exemplul local cel mai bun fiind programul PUMA ( care insa pentru Romania acelor timpuri a fost un program de exceptie, chiar si raportat la unele tari vestice ).Asta presupunind ca Romania ar avea puterea economica sa realizeze macar un astfel de program, chiar si cel de “platforme de transport”…
Ce aflam insa citind paginile 116, 117 dedicate acestei industrii ? Ce altceva decit confirmarea celor afirmate la inceputul articolului si anume ca “acordul” de offset semnat dupa achizitie este de fapt o scamatorie menita a eluda offsetul. Ca pina acum, prin portitele lasate deschise in lege, nu s-a facut nici un fel de offset. Si mai constatam ca nu exista nici acum intentia de a se corecta aceste lacune sau interziceri din legislatie.
Planul national de investitii si relansare economica: 52+25=297
Astfel, la contractul Piranha, incheiat in Februarie 2018, aflam ca la valoarea “contractului subsecvent” ( o alta inventie marca Romtehnica/MApN) firma GDELS a compensat” deja 57 milioane de euro, prin valorificarea unei tehnologii “transferate” la UMB, probabil de montare/demontare a rotilor. Nu m-ar mira sa se fi facut cu un factor de multiplicare de 10-30 cum, a mai fost cazul si in alte contracte, o alta inventie romaneasca. Si ca undeva, cindva vor fi emise niste comenzi catre UMB pentru fabuloasa suma de…25 milioane de euro !
Nu poti decit sa te intrebi, cum au fost negociate interesele statului roman, de catre cei desemnati sa-l reprezinte, atita timp cit, inca de la incheierea “contractului subsecvent” Romania a platit cu voiosie 110 milioane de euro, valoare avansului, dar nu s-a realizat nimic din valoarea offsetului in acesti peste doi ani scursi de la semnare ? In curind o sa ne uitam la stadiul contractului semnat cu Danemarca, in aceiasi perioada, si o sa vedem si care este situatia acolo. Pentru ca in Danemarca informatiile de acest gen sunt publice.
Planul national de investitii si relansare economica: 0 ( zero)
Avem si confirmarea ca nici la contractele Spike, ultimul semnat in Decembrie 2015, nu s-ar fi facut nimic, zero. ( Vom vedea intr-o analiza viitoare substanta contractului de offset Spike pentru Polonia cit si efectele generate de acesta in economie ).
Veti spune poate, ei niste rachete antitank acolo, cit pot sa coste ? N-am facut noi offset la Patriot, 4 miliarde, HIMARS, 1.5 miliarde, F-16, a trecut bine de 1 miliard, n-am facut iata nici la Piranha, nu vom face nici la corvete mare lucru, nici macar la Iveco ( e ceva in plan dar este prea derizoriu ca sa merite vreo referinta ) ce mai conteaza citeva zeci de milioane, poate. Doar ca sunt in jur de 500 ( cinci sute) de milioane. De dolari.
Nu pot decit sa constat, ca la nivelul institutiilor statului roman, se continua politica strutului si a dezinformarii. Va reamintesc “falsurile grosiere”, din declaratiile contradictorii ale ministrului Ciuca, ca sa folosesc o sintagma din declaratiile unui militar cu rang de colonel care reprezinta MApN.
Romania nu a fost si pierde si ultimele sanse pentru ca sa se realizeze substanta a ceea ce inseamna “un roman egal un roman” : egalitate in fata legii, respectarea juramintului fata de tara, respectul institutiilor statului fata de cetatean, punerea intereselor statului deasupra intereselor personale si de grup.
Ca roman, chiar daca “de pretutindeni”, ma simt tot mai putin reprezentat de cei care conduc destinele Romaniei de azi. Romania pe care mi-am dorit-o se indeparteaza tot mai mult. Romania, o tara la cheremul grupurilor de interese, a bunului plac, o tara fara justitie, devine iata o tara fara directie si fara viitor.
Foto credit : PRO TV/Inquam