Sistemul HSAM Patriot, achizitionat de Ministerul Apararii din Romania in mare graba, nu include un element cheie, care face Romania vulnerabila la amenintarea rachetelor de croaziera de tip Kalibr. Acestea se afla desfasurate atit in peninsula Crimeea cit si pe cele 5 corvete noi din clasa Buyan care au intrat de curind in dotarea Flotei ruse a Marii Negre. Lor li se vor alatura incepind cu sfirsitul anului 2020 inca 6 corvete purtatoare de rachete din clasa Karakurt. Impreuna aceste corvete vor dispune de circa 50 rachete de croaziera Kalibr in cazul in care vor fi echipate cu un mix de rachete care va include si rachete anti-nava Onyx.
Am aratat intr-o analiza anterioara ca sistemul Patriot cumparat de Polonia include si noul C2 IBCS-Integrated Battle COmmand System, dezvoltat de firma Northrop Gruman, care este planificat sa devina operational si sa intre in dotarea fortelor armate poloneze in anul 2022, odata cu introducerea acestuia in dotarea Trupelor de Uscat americane.
In May 2019, Northrop livra primul C2 in varianta finala destinata productiei pentru inceperea testelor de operationalizare impreuna cu sistemul HSAM Patriot cit si cu noile sisteme IFPC-VSHORAD echipate cu noul tip de Lansator Multiplu care poate optimiza diverse tipuri de rachete ce includ deja cunoscutele Hellfire si AIM-9X Sidewinder.
Unul dintre principalele obiective al acestor teste era verificarea capabilitatilor acestui sistem in interceptarea si distrugerea rachetelor de croaziera, pentru care Sistemul HSAM Patriot actual, achizitionat si de catre Romania, nu asigura protectie. Ca solutie interimara pentru a asigura aceasta protectie, Armata americana fiind nevoita sa achizitioneze sistemele Iron Dome din Israel.
Un prim test efectuat in Aug 2019 a confirmat capacitatea, sistemului integrat Patriot cu C2 IBCS, de neutralizare a unei singure rachete de croaziera subsonice.
In Decembrie 2019 noul sistem si-a demonstrat eficacitatea in neutralizarea unui atac in formatie de 2 rachete de croaziera care s-au despartit si atacat tinte multiple. In acest test in afara radarelor Sentinel ale sistemelor SHORAD au fost folosite si un radar maritim TPS-59 cit si informatiile furnizate sistemele instalate pe avionul F-35 Block 4.
Raportul scoate in evidenta capabilitatea de a furniza informatii sau de a actiona impotriva acestui tip de tinte, cit si importanta conceptului “sensor fusion” prin care informatiile, privind detectia si urmarirea tintelor de tipul rachetelor balistice si de croaziera furnizate de catre Sistemul Electro-Optic DAS ( Distributed Aperture System) si radarul de tip AESA APG-81, sunt analizate si validate relativ la o baza de date.
Informatiile, in format video, sunt apoi transmise prin intermediul unui datalink Link 16 Level 4 altor noduri din retea, printre care in acest caz si Centrului de Comanda si Control IBCS, al sistemului Patriot, generatia 2022, post PDB 8.1, rachetele putind fi astfel lansate si ghidate pina in apropierea tintei pe baza acestor informatii, inainte ca radarul propriu al sistemului sa poata asigura detectia acestui tip de tinte.
De notat ca acest tip de capabilitate, unica pentru moment avioanelor F-35 Block 4, va putea fi incorporat in configuratia Block 70/72 a avioanelor achizitionate de Slovacia si Bulgaria, echipate cu radare de tip AESA, cit si in generatiile “vechi” de Block 50/52 modernizate la standardul “V” prin instalarea sistemului DAS si a softului necesar.
Din pacate, configuratia invechita a arhaicelor F-16 A/B completdepasite de teatrul de lupta al unui razboi modern, nu se preteaza la o modernizare de o asemenea magnitudine, costurile de modernizare fiind prohibitive.
Modernizarile care urmeaza a fi aduse vechilor F-16 A/B Block 15 MLU Tape 5.2. pentru a fi aduse la varianta M6.R vor imbunatati marginal capacitatea de functionare in retea prin instalarea unui nou terminal Link16, vor instala terminale IFF Mode 5 si vor imbunatati marginal capacitatea de atac la sol prin inlocuirea centralelor laser-gyro cu un nou INS/GPS, modernizari pe care le voi analiza intr-un alt articol.
Coperta : Sistem Integrat Patriot-SHORAD/Sentinel via C2 IBCS intercepteaza racheta de croaziera. Credit : Prezentare Northrop Grumman.
One thought on “IBCS-Creierul Sistemului Patriot”