Carta Alba a Apararii-O Bila Neagra pentru Ministrul Ciuca

2

Carta Alba a Apararii, emisa de guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, ar fi trebuit sa transpuna la nivel tactic obiectivele din Strategia Nationala de Aparare, obiectiv pe care si-l asuma din preambulul semnat de Ministrul Nicolae Ionel Ciuca :

“Carta albă a apărării 2020 (CA20)este cel mai important document de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, constituind, totodată, principalul document departamental de planificare la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, care fundamentează celelalte documente subsecvente, respectiv Strategia militară și Directiva de planificare a apărării”

Si daca, din analiza facuta Strategiei de Aparare, se putea prezice esecul Statului Roman in asigurarea viabilitatii pe termen mediu si lung a Securitatii si Suveranitatii Nationale, examinind Carta Alba, documentul la nivel tactic, descoperim acel “zgomot dinaintea infringerii”, intr-o insailare de pretiozitati scrisa parca de un sergent major in cazarma de la Vinju Mare :

Este o paradigmă care se fundamentează pe premisa că, pentru a fi eficienți trebuie să conștientizăm că Armata se construieşte în modernitate, informație cunoașterea și noi tehnologii

Nicolae Ciuca-Doctor in Stiintele Apararii, Ministrul Apararii din Romania

Dincolo de zgomotul frazelor incoerente si lipsite de continut, singurele mesaje care razbat, sunt cele care agraveaza slabiciunile si lispurile Strategiei de Aparare : foarte putina substanta in privinta mijloacelor cu care se vor putea realiza avalansa de deziderate si bune intentii, capabilitatile si mai ales rezilienta apararii si foarte generoasa cind vine vorba de enuntarea asteptarilor avute de la “parteneriatele strategice”.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Industria de Aparare-element esential al realizarii rezilientei, dar….

Daca exista un domeniu in care generalii si militarii romani, dublati sau dublind dupa caz, (de) conducerile politice ale Ministerului Apararii s-au specializat si exceleaza , acela este cel al dezinformarii, manipularii, minciunii, intr-un cuvint tot ceea ce se cheama FAKE NEWS.

Invit pe oricine poate, doreste si este de buna credinta sa studieze documentul si sa gaseasca cea mai mica urma de planificare a celor 5 “elemente esentiale”-(mijloacele), care sa asigure atingerea scopurilor propuse in aceasta Carta Alba :

Pentru aceasta avem nevoie de cinci elemente esențiale, ale căror dezvoltare este urmărită cu consecvență în prezentul document de planificare a apărării: capabilităţi de înaltă tehnologie, o resursă umană înalt educată și foarte bine instruită, o puternică industrie de apărare autohtonă, dezvoltarea unei culturi instituționale centrată pe cunoaștere și inovație şi, nu în ultimul rând, rezilienţa

Dr. Nicolae-Ionel Ciuca, Ministrul Apararii

Si, cum ar fi fost normal, ne-am fi asteptat la elementele de planificare, SPECIFICE, MASURABILE, REALIZABILE, RELEVANTE, DELIMITATE IN TIMP, cum ar fi :

“Implementind cu incredere, perseverenta, profesionalism si de ce nu in ultimul rind, imaginatie, procedurile de offset, singurele prin care se poate dezvolta o industrie puternica de aparare autohtona, ne propunem ca incepind cu anul 2021 sa crestem valoarea offsetului-tranfer de tehnologie si investitii materializate in EXPORTURI-la xy % astfel incit la orizontul anului 2024 industria nationala de aparare sa realizeze exporturi legate contractelor de achizitii in valoare de cel putin 500 milioane de dolari/an.”

Insa, dupa ce in Capitolul 4, Ciuca si generalii si-au propus sa achizitioneze niste capabilitati cum numai Israelul, Japonia, China, Rusia, Franta isi pot permite, cind e vorba sa stoarca o farama de efort pentru “tarisoara” de la care au numai pretentii, vin si esueaza lamentabil in a defini “procesul care sta la baza transformarii si modernizarii…”

Acum in al 13-lea ceas, dupa ce si-au batut joc, au anihilat si distrus o legislatie, pe care acum vor sa o “armonizeze” si “perfectioneze”, singura masura concreta este de a “intensifica” ceva ce nu exista, atit :

“intensificarea colaborării, implicării și stimulării operatorilor economici din industria de apărare în realizarea produselor de tehnică militară necesare înzestrării la nivelul cerințelor Armatei României şi standardelor NATO şi UE, precum şi dezvoltarea capabilității acestora de a realiza mentenanța tehnicii, instruirea personalului și formarea instructorilor”

Carta Alba a Apararii 2020, Cap 4

Cum e posibil sa intensifici ceva ce nu exista ? Simplu, cu citeva capitole inainte il declari obiectiv deja indeplinit. Manipulare, dezinformare, intr-un cuvint FAKE ! :

” Avem o abordare integrată care urmărește, ca obiectiv fundamental, ca programele de dezvoltare a capabilităților și înzestrare a Forțelor noastre Armate să contribuie substanțial la consolidarea industriei naționale de apărare, atât prin asigurarea unei participări semnificative a companiilor românești – producție, integrare și mentenanță a sistemelor de armament, cât și prin pregătirea unei forțe de muncă înalt calificată și cu nivel de expertiză corespunzător acestui domeniu industrial de vârf.”

Carta Alba a Apararii, 2020, Capitolul 2

Pentru ca, dupa cum am vazut deja, acolo unde alte tari din regiune, Polonia, Cehia, Ungaria, au realizat industrii noi, transferuri de tehnologie masive, exporturi uriase, au creat locuri de munca in domeniul R & D, Armata Romana, prin conducerea MApN, s-a preocupat constant sa elimine pirghia offsetului si prin asta orice sansa pentru industria nationala de aparare.

Maiorul Ciuca meditind la umbra transportorului la viitoarea Carta Alba-“Batalia” de la Nassyriah

Dupa ce, program dupa program, Spike, F-16, Piranha, Corvete multifunctionale, HIMARS, Patriot, nu ai facut decit sa te straduiesti sa scoti din joc industria nationala de aparare, acum vii si o intrebi de ce se grabeste pe scari in jos ?

In schimb aceaisi generali, multi dintre ei acum prosperi consultanti in domeniul achizitiilor pentru firmele care beneficiaza in ROmania de cele mai favorabile conditii de pe planeta, au pervertit constant offsetul si il mai pervertesc inca o data cu fraza desprinse parca din cosmarul anilor 70 :

“încurajarea cooperării în domeniul producției și modernizării de echipamente și tehnică militară prin implementarea de parteneriate industriale și dezvoltarea cooperării în domeniul industriei de apărare”

Carta Alba a APararii, Cap.2

Ce a insemnat asta in cazul contractului Piranha ? 0 % offset. In cazul contractului Iveco ? Asisderea. Ca sa nu mai vorbim ca in cazul multiplelor contracte Spike n-au existat nici macar incurajari….

Cea mai eficienta gaselnita din acest punct de vedere fiind prevederea neaplicarii offsetului in contractele G2G, care a fost introdusa in pofida inexistentei vreunei constringeri politice sau legislative din partea partenerilor strategici ai Romaniei. A fost practic un “pesches” pe care mentalitati fanariote l-au practicat si inca il mai practica pentru a-si construi un bastion de putere in mijlocul democratiei romanesti.

Doua dintre cele mai elocvente exemple in acest sens sunt achizitiile pentru bateriile de coasta dar si subterfugiul din contractul pentru Programul Corveta Multifunctionala, unde s-a pretins de la inceput si vom vedea in continuare in episoadele urmatoare dedicate acestei achizitii, ca echipamentele, armamentul, sistemele nu pot fi achizitionate decit prin contracte G2G, dat fiind “caracterul sensibil al acestora”.

Sau, asa cum am mentionat si o sa examinam in detaliu, minciuna grosolana care “statueaza” ( asta fac militarii intr-o societate democratica, iti “statueza” un pumn in gura ) ca “legislatia americana interzice offsetul in contractele guvern la guvern”.

In fata acestei minciuni grosolane, un tip de manipulare extrem de agresiv, este greu, aproape imposibil sa gasesti un raspuns eficient. Vedem dealtfel cum pe plan international el isi face tot mai mult loc, inclusiv pe plan politic si astfel de “politici publice” sunt sustinute de la cel mai inalt nivel as cum se petrece si in Romania sub patronajul Presedintiei, al CSAT si cu cooperarea Parchetului si al institutiilor statului cu atributii in respectarea COnstitutiei si a securitatii nationale.

Prin Legea 320 de modificare a L346/2006 a Legii de functionare a MApN s-a comis unul dintre cele mai mari abuzuri impotriva statului roman, o incalcare flagranta a Constitutiei Romaniei si a suveranitatii acesteia.

Romania a ales sa fie altfel. Nu o tara europeana moderna, ci una care a ales profilul unui stat african sarac, dependent de mila internationala, supus tot timpul adversitatilor de la cele naturale, la cele reprezentate de boli, saracie, foamete si razboi.

Pentru ca asa cum citam pe prima pagina a site-ului, numai aceste tari nu au o legislatie de offset :

Sunt putine tarile care nu au o politica formala in domeniul offsetului si majoritatea acestora sunt tari sarace din Africa si Asia.

Ron Matthews, Profesor de “Defence Economics” la Cranfield University, Economia Politica a Apararii, pag.151, Cambridge University Press, Mai 2019, ISBN 9781108348058

2 thoughts on “Carta Alba a Apararii-O Bila Neagra pentru Ministrul Ciuca

  1. Alo! Dan Bunescu! Ce au facut ceilalti, inainte de Ciuca? Vorbit la telefon cand li se dadea onorul? Contracte paguboase… Asta au facut politicienii de-a lungul timpului! I-a durut la basca de Armata romana!

    1. Daca cititi analiza achizitiei avioanelor F-16 din Portugalia puteti constata ca m-am referit si la cei care au determinat prin actiunile lor acel contract pagubos, Victor Ponta si Dusa.Nu am simpatii politice nici de o parte, nici de alta. Consider insa ca responsabili de inzestrarea armatei au fost capii acesteia si nu politicienii. Aici e o intreaga discutie si majoritatea, daca nu totalitatea, celor care au condus la diverse niveluri organismul militar, dau vina pe politicieni, convenabil..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Romania Normala, Eldorado pentru comisionarii contractelor de armament ?

Tue Oct 6 , 2020
Este aproape axiomatic ca marile contracte de armament, datorita sumelor considerabile vehiculate dar si a zonei in care se desfasoara, organismele militare nefiind recunoscute pentru dorinta de transparenta, dimpotriva chiar, au generat si vor continua sa genereze un nivel de coruptie ridicat, peste nivelul din alte domenii. Ne-am fi asteptat asadar, ca atunci cind, Presedintele Iohannis a dat semnalul “goanei” pentru cheltuirea pe “repede inainte” a sumelor suplimentare rezultate din cresterea brusca a cheltuielilor de aparare la 2 % din PIB, in cadrul unei ceremonii restrinse, mai degraba modeste si parca nefiresc lipsita de glamourul care inconjoara in mod obisnuit asemenea evenimente patronate de regimul de […]