Air2030, F-18 E/F Block III Super Hornet vs. Rafale F3-R ?

Competitia pentru cistigarea programul elvetian Air2030, a carui componenta de avioane de lupta a fost aprobata printr-un referendum in Septembrie 2020, se afla acum pe ultimii metri, acolo unde Super Hornet vs Rafale pare sa fie duelul care va decide cistigatorul acesteia. Intinsa pe parcusul a mai mult de un deceniu, ea fusese cistigata initial de firma SAAB, insa blocata de arbitrul suprem, tot printr-un referendum, in 2014.

Alaturi de Elvetia ( 6.5 mld) , Canada (15 mld) si Finlanda (12 mld) urmeaza sa anunte, in 2021, rezultatele competitiilor pentru inlocuirea batrinelor F-18 A/B si C/D, rezultate care sunt asteptate cu nerabdare de intreaga comunitate internationala de aerospace si defence.

Acestea vor aduce, in urmatorii 10 ani, peste 30 miliarde dolari in portofoliul companiilor cistigatoare, cifra care se va adauga altor 11,5 miliarde, valoarea programului de achizitie, destinat inlocuirii acelorasi avioane F-18, semnat de Australia in 2018, in favoarea avioanelor F-35, produse de firma Lockheed Martin.

Valoarea totala a acestor contracte este substantiala chiar si pentru un colos de talia firmei Boeing, a carui capitalizare se situeaza la ora actuala la 140 miliarde dolari, dar a carui cifra de afaceri a scazut in 2020 la 58 mld dolari de la 76 mld dolari in 2019, pe fondul scaderii drastice a productiei din sectorul aviatiei comerciale.

Sa nu uitam ca valorile mentionate mai sus reprezinta doar valoarea contractului de achizitie cu un minim suport logistic initial, costurile de operare care includ suportul logistic si “mentenanta” pe durata de viata a produsului fiind in general de 3X valoarea acestuia. Pentru F-35, chiar mai mult fiind estimate la peste 700 milioane USD/aeronava.

Fig.1 – Boeing, Performante financiare 2020-Sursa : Investopedia

Este de inteles de ce rezultatul deciziei care urmeaza sa fie anuntat de catre Armasuisse, in cursul saptaminii viitoare, ar putea avea un impact semnificativ nu numai asupra performantelor financiare ale diviziei de Defense dar si asupra viitorului productiei de avioane militare al firmei Boeing.

Aceasta in contextul in care, pe de o parte declinul productiei de avioane comerciale va continua si in anii urmatori, iar divizia de Defence are importante investitii financiare legate de programele de UAV, un exemplu fiind recentul test de realimentare in zbor, executat de drona MQ-25T.

In acelasi timp Boeing este imbarcata in dezvoltarea proiectului dronei de lupta (UCAV) “loyal wingman” , unde se afla in competitie cu producatoarea UAV-urilor MQ-9 Reaper, firma General Atomics, si cu Kratos pentru cistigarea programului Skyborg al US Airforce, despre care am mentionat deja intr-un articol anterior.

Primul zbor local al Boeing “loyal wingman” UCAV-Credit MAp Australia

In ceea ce priveste performantele si capabilitatile Super Hornet-ului, parerile sunt extrem de diverse, diferenta majora fiind data de criteriile folosite in evaluarea comparativa a acestuia cu competitia directa si in special atunci cind este incadrat intr-o doctrina si o strategie coerenta.

Din punctul de vedere al US Navy, abordarea evolutiva a inlocuirii vechii variate C/D cu noile E/F Block I, II, III, acompaniata de varianta G de EW, pare sa fi fost in masura sa asigure in contiuare “cea mai buna lovitura pentru dolar”, o solutie accesibila financiar, dovedita in lupta, in masura sa asigure nivelurile de letalitate si supravietuire, pentru indeplinirea misiunilor multiple de interdictie si lovire, in perspectiva anului 2040.

Pe de alta parte, atunci cind, in 2017, fostul Presedinte american, Donald Trump, iritat se pare de repetatele depasiri de costuri ale aparatelor F-35, a cerut un F-18 care “sa inlocuiasca F-35”, au fost voci autorizate chiar din cadrul US Navy, care au declarat ca o asemenea abordare este “absurda”, F-18 neputind niciodata deveni un F-35, referindu-se in principal la capabilitatile stealth ale acestuia din urma in masura sa-i ofere apabilitatea unica de “lovire in adincime” a apararii inamice, instalatii radar si baterii de rachete antiaeriene.

In acelasi timp pina si campaign managerul firmei Lockheed Martin a trebuit sa fie de acord ca, in conditiile Elvetiei, intr-un rol pur defensiv, de interceptor, sprijinit de o supraveghere si dirijare de la sol, avantajul stealth al F-35-ului, necesar in misiunile de penetrare si lovire a teritoriului si apararii inamice, devine lipsit de relevanta.

Si mai lipsit de relevanta devine acest argument, daca ne uitam prin prisma declaratiilor, mai precis spus criticilor, aduse de doi fosti sefi ai aviatiei militare australiene, la adresa programului australian de inzestrare cu aeronave F-35, in conditiile in care potrivit studiilor facute de USAF acestea nu vor mai fi capabile sa strapunga apararea spatiului aerian dincolo de anul 2030.

Consideratiile de mai sus trebuiesc privite strict in contextul programului elvetian, al strategiilor si structurilor de forte intrebuintate in misunile avute in vedere de acesta, nefiind intentionate a contrazice sau nega capabilitatile demonstrate de F-35, fie in lupta aeriana impotriva platformelor din generatia a 4a fie in misiuni de atac la sol si mai ales capabilitatile senzoriala si cea de nod de retea in asigurarea unei capacitati defensive careimplica platforme multiple

Dar, este de subliniat ca, cel putin in privinta costurior de operare, atit US Navy cit si fostul Presedinte american par sa fie in consens, costurile de operare ale F-35 fiind de circa 3 ori ! , 43,000 USD vs. 14,000 USD pe ora de zbor, mai mari decit cele ale F-18 ( desi varianta E/F este creditata cu 18,000 USD).

Intre timp costurile de operare ale F-35 par sa se mai fi contractat, acesta fiind cotat in competitia elvetiana la 35,000 USD/ora zbor, dublu fata de competitie, cu o previziune optimista de a fi redusa la nivelul a 25,000 USD/ora zbor catre anul 2026. Doar ca realitatea bate filmul si in 10 Iunie 2021, cu doar doua saptamini pina la anuntarea deciziei autoritatilor elvetiene, un oficial al firmei LM declara reporterilor ca aceasta se situeaza la 38,000 USD/ora la nivelul anului 2020, reducerea fiind mult prea modesta pentru a asigura un cost the 25,000 USD/ora in cei 4-5 ani ramasi pina in 2026.

Chiar si asa, o eventuala decizie favorabila F-35 in competitia elvetiana Air2030, un produs care a fost criticat in nenumarate rinduri, ultima data in recentele declaratii ale Presedintelui Comisiei de Servicii Armate ale Camerei Reprezentantilor ( Ref. 14), ca nefiind in masura sa livreze promisiunile facute, nu ar fi totusi surprinzatoare, avind in vedere sprijinul politic substantial pe care acesta il are din partea administratiei americane.

Elocventa in aceasta privinta a fost oferta de pret a DoD, care, pentru a se incadra in plafonul de pret stabilit, a oferit Elvetiei cele 40 F-35 la un pret cu 40 milioane USD pe bucata mai mic decit cele oferite Norvegiei, defavorizind firma Boeing pentru care pretul ofertei ( 7.45 mld USD) a fost stabilit la peste 1 mld dolari peste plafonul alocat acestui program.

Nu voi insista pe istoricul Eurofighter in aceasta competitie, acest program multinational parind sa sufere de o problema de perceptie survenita din lipsa unui suport politic si de promovare adecvat, desi din punctul de vedere al performantelor aeronavei, sistemelor si armamentului, se situeaza la virful listei in rolul de interceptor si politist aerian al unui spatiu aerian supravegheat.

La fel cum nu voi insista nici pe cel al ofertei Dassault Rafale, despre care dealtfel se stie destul de putin, dincolo de parametrii tehnici si de performanta ale ultimei versiuni a produsului, F3-R, care a marcat citeva recente victorii in competitiile din India, Egipt, Grecia si Croatia, fiind recent creditat cu sansa de a cistiga si competitia elvetiana.

Toate cele patru produse avind in final performantele necesare pentru a indeplini rolul alocat in structura programului AIR2030, departajarea cistigatorului ar trebui in mod normal sa fie facuta de costurile suplimentare cu infrastuctura, costurile operationale si de logistica pe perioada de exploatare si nu in ultimul rind oferta industriala, off-set, acolo unde am vazut deja Armasuisse are un cuvint greu de spus si unde Elvetia nu obisnueste sa faca rabat.

Pe baza criteriilor mentionate mai sus, o victorie a Super Hornetului in competitia elvetiana apare ca o decizie naturala, desi surprize pot aparea din partea oricaruia dintre competitori, in conditiile in care factorul politic se va dovedi a fi fost predominant.

Cei interesati pot citi mai mult despre dotarea Super Hornet Block III aici

Referinte

  1. https://www.defensenews.com/global/europe/2020/11/29/aircraft-makers-sweeten-their-offers-in-high-stakes-swiss-warplane-race/
  2. https://armadainternational.com/2021/02/and-the-winner-is/
  3. https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/australia-s-f-35s-lessons-from-problematic-purchase
  4. https://www.investopedia.com/articles/markets/032715/how-boeing-makes-its-money.asp
  5. https://www.aerospacemanufacturinganddesign.com/article/2021-forecast/#:~:text=Forecast%20International%20reports%20Boeing%20will,also%20addressing%20manufacturing%20quality%20issues.
  6. https://www.defensenews.com/naval/2021/06/07/us-navy-boeing-conduct-first-ever-aerial-refueling-with-unmanned-tanker/
  7. https://www.defensenews.com/air/2021/03/02/australia-makes-another-order-for-boeing-made-loyal-wingman-drones-after-a-successful-first-flight/
  8. https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2015/10/30/f18-super-hornet/
  9. https://fas.org/man/dod-101/sys/ac/docs/990414-ART-Super-Hornet.htm
  10. https://www.businessinsider.com/boeing-updated-f18-comparable-f35-advanced-super-hornet-2017-1
  11. https://aviatia.net/f-35-lightning-ii-vs-fa-18e-super-hornet/
  12. https://www.forbes.com/sites/erictegler/2020/12/10/switzerland-will-soon-select-a-new-fighter-to-replace-its-f-18s-the-f-35-would-be-a-peculiar-choice/?sh=541e6aac36bd
  13. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/difficult-f-35-engine-sustainment-contributing-to-higher-than-expected-cost-per-flight-hour
  14. https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2021/05/26/wasted-dollars-and-unfulfilled-requirements-the-case-for-fixing-pentagon-procurement/
  15. https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2021/05/26/wasted-dollars-and-unfulfilled-requirements-the-case-for-fixing-pentagon-procurement/
  16. https://www.defensenews.com/global/europe/2020/09/28/switzerlands-65-billion-fighter-jet-plan-narrowly-passes-referendum/
  17. https://www.reuters.com/article/us-swiss-vote-gripen-idUSBREA4H05920140518
  18. https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/213587/us-favors-f_35-over-f_18e-in-swiss-fighter-competition.html
  19. https://www.dailymail.co.uk/news/article-8957303/NSA-spied-Danish-government-tried-sell-F-35-fighters.html
  20. https://www.ourcommons.ca/DocumentViewer/en/41-1/NDDN/meeting-15/evidence
  21. https://www.atlanticcouncil.org/wp-content/uploads/2019/10/FINAL-Air-Power-Domain-Report-WEB-1.pdf
  22. https://www.aerotime.aero/28110-dassault-rafale-in-good-position-to-win-switzerland-tender

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Lockheed Martin F-35A, victorie a la Pirus in Elvetia

Mon Jul 12 , 2021
Victoria F-35A, in competitia elvetiana Air2030, pare a fi una scump platita. Chiar si in situatia in care succesul financiar al programului pare a fi asigurat de comenzile de aparate asumate de catre cele 8 tari ramase in program dupa eliminarea Turciei, prin memorandumul privind Productia, Asigurare Logistica ( Sustainment) si Continuarea Dezvoltarii ( Follow-on Development ), pe scurt PSFD, care se ridica in total la aproximativ 3300 de aparate in variantele A/B/C, dintre care 2443 sunt inca planificate a fi achizitinate de catre Statele Unite, si care sunt planificate a fi livrate pina in anul 2034. Prin acest Memorandum, printre altele, tarile participante la program […]